O oră de somn pierdută se recuperează tocmai în 4 zile. Dormim în acest weekend?

Un studiu recent sugerează că somnul suplimentar din weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 20%. Asta în condițiile în care, potrivit neurologilor, o singură oră de somn pierdută poate necesita până la patru zile pentru a fi recuperată complet.

Pe de o parte, cercetarea sugerează că recuperarea somnului în weekend poate avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, ajutând la reducerea riscurilor asociate cu privarea cronică de somn. Pe de altă parte, specialiștii în neurologie afirmă că efectele negative ale privării de somn nu sunt atât de ușor reversibile, subliniind că pierderea unei ore de somn poate influența negativ funcțiile cognitive și sănătatea generală timp de mai multe zile.

Așadar, deși somnul de recuperare poate oferi unele beneficii, este esențial să se mențină un program regulat de somn pentru a minimiza efectele negative ale privării de somn pe termen lung.

Un studiu recent realizat de Societatea Europeană de Cardiologie sugerează că recuperarea somnului în weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu până la 20%. Această descoperire aduce speranță celor care se confruntă cu dificultăți în a obține suficient somn în timpul săptămânii de lucru. Totuși, ideea de a „recupera” somnul pierdut nu este lipsită de provocări.

„Dacă pierzi doar o oră de somn, ar putea dura patru zile pentru a te recupera complet”, susține Dr. Sudhir Kumar, neurolog la Apollo Hospitals Hyderabad, într-o postare pe X (fost Twitter).

Având în vedere aceste perspective aparent contradictorii, dezbaterea privind dacă somnul de recuperare în weekend poate compensa deficitul de somn din timpul săptămânii rămâne una controversată.

„Recuperarea somnului în weekend, sau «somnul de recuperare», poate ajuta la atenuarea unor efecte negative ale privării cronice de somn, cum ar fi riscul de boli de inimă. Deși sunt necesare mai multe cercetări, există mai mulți factori care ar putea contribui la acest efect protector.”, a afirmat pentru Indian Express, Dr. Chandril Chugh, directorul Good Deed Clinic și consultant neurolog senior.

Recuperarea somnului poate reduce inflamația prin scăderea markerilor precum proteina C-reactivă (CRP), care sunt legați de bolile de inimă, și poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de hipertensiune. De asemenea, poate normaliza hormonii de stres, cum ar fi cortizolul, diminuând stresul și riscurile cardiovasculare asociate.

În plus, recuperarea somnului poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și funcția metabolică, promovând o sănătate cardiovasculară mai bună. Somnul adecvat restabilește echilibrul în sistemul nervos autonom, care controlează ritmul cardiac și tensiunea arterială, și îmbunătățește funcția endotelială, reducând riscul de ateroscleroză. În cele din urmă, somnul de recuperare poate stabiliza sistemul electric al inimii, reducând riscul de aritmii.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion