Dermaplaning – un nou trend care a câștigat rapid popularitate pe TikTok a ajuns să aibă consecințe neprevăzute pentru unele femei din întreaga lume. Totul a început ca o procedură de îngrijire a pielii care presupune rasul fin al părului facial și îndepărtarea celulelor moarte. Promisă ca o metodă simplă și eficientă de a obține o piele netedă și radiantă, această practică a fost susținută de numeroși influenceri de beauty. Totuși, acum, multe femei care au urmat acest trend se confruntă cu un efect neașteptat: părul facial care crește mai gros, mai închis și, în multe cazuri, mult mai aspru. În loc să obțină doar o piele fină, multe dintre acestea au observat o transformare a părului de pe față, care acum seamănă cu părul bărbaților – mai tare și mai vizibil.
Dermaplaningul este o procedură cosmetică minim invazivă care implică folosirea unui bisturiu special sau a unei lame fine pentru a exfolia stratul de celule moarte de pe piele și pentru a îndepărta puful fin de pe față, numit și „puf de piersică”. Aceasta lasă pielea mai netedă, mai strălucitoare și mai uniformă, poate face ca aplicarea machiajului să fie mai ușoară și să arate mai bine pe piele. Practica este inspirată de tehnici de îngrijire a pielii care datează din Japonia.
Dermatologii susțin că dermaplaningul sau raderea părului de pe față nu schimbă grosimea, textura sau culoarea naturală a părului. Aceeași declarație a fost exprimată de Victoria Gorbenco, dermatolog originar din Republica Moldova și stabilit în Japonia. Potrivit lor, există o percepție vizuală. După ce părul este tăiat la bază, crește cu un vârf drept și poate părea mai gros sau mai închis la culoare. Această margine nouă, mai aspră, reflectă mai bine lumina, dând impresia că firul de păr este mai închis decât era înainte. Sau factori hormonali. Este posibil ca o fluctuație hormonală (sarcina, menopauza, alte tratamente sau tulburări hormonale) să influențeze apariția unor fire mai groase și mai închise la culoare. Expunerea la factori de mediu și reacții naturale individuale.
În ciuda explicațiilor științifice, unele femei se plâng că nu mai pot scăpa de părul facial nou-apărut, care este mult mai vizibil și mai greu de îngrijit decât înainte. Astfel, acest fenomen a stârnit discuții aprinse în comunitățile online și printre experții în îngrijire personală. În timp ce unii continuă să susțină dermaplaningul ca o metodă eficientă de îngrijire, alții recomandă prudență și consultarea unui specialist înainte de a încerca acest trend, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă sau predispusă la păr facial mai gros.
Videourile pot fi urmărite doar în aplicația Telegram.
Alte consecințe negative ale dermaplaningul, dacă nu este efectuat corect sau pe un tip de piele nepotrivit, sunt: iritații și inflamații ale pielii; micro-tăieturi și leziuni; infecții și acnee; inflamare și hiperpigmentare postinflamatorie; deshidratarea pielii; reacții alergice la produse aplicate după procedură. Pentru a minimiza aceste riscuri, e recomandat ca procedura să fie realizată de un specialist, mai ales pentru prima dată. Dacă este efectuată acasă, ar trebui să fie utilizate ustensile sterile și să se respecte măsurile de siguranță sau mai bine nu o încercați deloc.