Explorează, se alege cu experiențe și cu lecții. Dezvăluirile jurnalistei Tatiana Rusnac după care vrei să călătorești

De la Israelul marcat de tensiuni la peisajele idilice din Europa, fiecare călătorie i-a adus lecții prețioase și experiențe frumoase. Provocările întâmpinate și strategiile pentru a călători i-au conturat un jurnal de explorare autentic, plin de descoperiri și momente memorabile. Redactorul-șef Realitatea.md, Tatiana Rusnac, a povestit pentru Cancan.md despre călătoriile care i-au marcat viziunea și cum a învățat să descopere lumea dincolo de clișeele turistice. „Mă fac agent de turism, când mă plictisesc de jurnalism”, ne-a spus ea mai în glumă, mai în serios.

Călătoria care i-a schimbat viața

August 2023. Luna în care am ajuns în Israel, țara care se află și în prezent într-un conflict cu Hamas, război pornit pe 7 octombrie 2023, la o lună distanță de călătoria mea. În pofida riscului mare, acolo sigur ai ce vizita, începând de la orașul Ierusalim cu cele mai sfinte locuri de pe pământ, Marea Moartă, cel mai sărat loc din lume, Marea Roșie și până la grădinile suspendate din Haifa și templul Bahai.

Lecția învățată? Astăzi este liniște și pace, iar mâine armata israeliană pornește sirenele, oamenii se ascund în buncărele securizate aflate chiar în casele sau apartamentele lor, magazinele își închid ușile și mor oameni, unii nevinovați. Să-ți pierzi calmul e cel mai ușor în asemenea situații. Oamenii de acolo s-au obișnuit, turiștii însă cu greu acceptă această instabilitate. Mă bucur totuși că în călătoria mea de 2 săptămâni a fost pace. Am reușit împreună cu familia să străbatem în lung și-n lat locuri la care nici nu m-am gândit vreodată că voi ajunge. Am rămas impresionată de piesajele văzute în copilărie, în filme, simplitatea oamenilor pe care îi întâlnești în stradă și de luxul unora care au venit să calce pe locuri sfinte.

Cele mai mari provocări întâmpinate

În călătoria din Israel, vara – aerul umed, ceea ce nu este specific Moldovei. În alte călătorii, cu mașina în drum spre Germania, Olanda, Belgia și Austria – condițiile meteo nefavorabile, orele nedormite și mâncarea fast-food care îți potolește foamea doar pentru câteva ore. În SUA, lipsa cunoașterii unei engleze perfecte și vârsta tânără pentru a înțelege și stabili prioritățile, pentru a călători mai mult, în detrimentul shoppingului. Pentru fiecare țară vizitată aș avea câteva lecții învățate, pe care nu le-aș repeta dacă m-aș întoarce. Iar în unele țări unde m-am întors, nu am mai mers pe aceleași greble.

Nu există un set de sfaturi bune pentru toți, oricât de mult nu ai încerca să ajuți un om prin experiența ta, acesta are drumul său și va proceda conform intuiției sale. Unde mai pui că nu toate sfaturile care sunt bune pentru tine, vor fi bune și potrivite altei familii. De aceea, cel mai bun sfat, informează-te bine acasă înainte de a porni într-o călătorie, ia-ți haine adecvate sezonului, pune și un hanorac în bagaj, chiar dacă afară sunt 30 de grade. Să fie acolo. Ia-ți mai mulți bani cu tine decât planifici să cheltuiești, să fie cu tine, pentru situații imprevizibile. Asta nu înseamnă că trebuie să-i lași pe toți în magazine de haine sau genți. Păstrează atent actele de identitate, fără acte ești nimeni într-o țară străină. Dacă călătorești cu mașina, fă pauze des și încearcă să te odihnești câteva ore. Un șofer obosit este un pericol pe drum. În concluzie, oriunde nu ai merge, mergi cu toată inima.

Întâlniri memorabile

Nu pot spune că este cel mai interesant obicei, cel văzut în Israel, însă am apreciat faptul că în fiecare zi de sâmbătă, centrele comerciale mari, magazinele și târgurile de orice fel sunt închise. Oamenii merg în vizită la cei apropiați, întind mese modeste și petrec timpul frumos împreună. Un „ritual” care se păstrează frumos. Se obișnuia și în Moldova câțiva ani în urmă, însă mai rar vezi acum, după ce tot mai mulți moldoveni au ales calea străinătății. Mersul la plajă, cu sticla cu apă de acasă și mâncare pregătită tot acasă.

În Irlanda, bunăoară, mediul înconjurător e mereu verde și curat, iar oamenii, unii, gata să te ajute la orice întrebare și salut. Asta am văzut și în Belgia, mai puțin în Moldova. Oameni buni am găsit peste tot, din cei care sunt gata să te ajute, ghideze, fără recompensă și din cei care se prefac că nu cunosc doar pentru a nu-și pierde timpul cu tine.

Dacă în Moldova, majoritatea oamenilor poartă vara ochelarii pentru frumusețe și comoditate, în Irlanda localnicii au grijă de sănătatea vederii și poartă ochelarii din cauza razelor UV care sunt periculoase. Acolo, accentul este pe sănătate, nu pe un look în trend. Și e atât de simplu să ieși din casă, nemachiată, cu părul nearanjat, până la magazin, fără să privească lung cineva.

Mâncarea, bucatele care pentru moldoveni ar fi un deliciu, pentru străini sunt un lucru neînțeles. Am avut ocazia să muncesc câteva luni cu o thailandeză. Ea nu a auzit de sushi cu cremă de brânză Philadelphia, nici nu a vrut să le încerce. Conform culturii sale, devora zilnic orez, tăiței cu carne în sos iute. În schimb, i-a plăcut cartofii prăjiți pe tigaie cu brânză.

Ce m-au învățat aceste situații? Să mă mândresc de țara mea, de mâncarea noastră, care nu doar pentru noi este bună și să încerc să mențin tradițiile noastre, în familie, printre prieteni și apropiați.

Strategii pentru a planifica o călătorie, a economisi bani și a descoperi locuri autentice

Orice călătorie poate fi mult mai ieftină, dacă o planifici din timp, cel puțin cu 6 luni înainte de ziua plecării. Nu mă pot lăuda la acest capitol. Majoritatea călătoriilor au fost spontane, la fel cum și locațiile pe care le-am vizitat în țara X sau Y. „Problema mare” – planificarea în detaliu a unei călătorii mi se asociază cu o perioadă și mai mare de așteptare, 6 luni se transformă în 9. Evident, dispare pofta de muncă, de alte activități, pentru că după ce ai organizat tot, îți dorești doar să pleci. Dar, înțeleg că e o gândire și „strategie” greșită. Probabil de asta am spus că mă fac agent de turism, când mă plictisesc de jurnalism.

Planificarea din timp a călătoriei, flexibilitatea în date și anotimp, cât mai puține bagaje, cazări luate inteligent, nu impulsiv, dar și aplicațiile de călătorie, sunt cele mai bune strategii în acest sens. Și încă un aspect, găsește-ți în țara în care mergi persoane cunoscute, fie că sunt colegi de școală sau universitate, prieteni apropiați sau mai puțin. Ei îți vor arăta locații pe care sigur nu le vei găsi pe internet. Mergi pe jos mult, așa vei vedea mai multe locuri frumoase. Dacă mergi cu mașina, trebuie să fii încredințat în șoferul pe care îl ai în compania ta, să fie atent și priceput în aplicațiile pentru șoferi, de altfel riști să pierzi timp și mulți nervi.

Cum crede că vor arăta călătoriile în următorii 10 ani?

Mai simple. Tind să cred că agențiile de turism vor utiliza inteligența artificială pentru a crea călătorii personalizate pentru clienți, care să nu se repete. Ghizii probabil nu vor mai fi atât de solicitați, iar oamenii își vor dori să vadă un transport mai rapid decât mașina, pentru a reuși mai multe în escapade. Și aparent, simt că destinațiile populare de vacanță s-ar putea să nu mai fie atât de dorite. Judecând după mine și prietenii mei, oamenii s-ar putea să caute locuri mai izolate, mai puțin cunoscute, dar care să impresioneze la maximum, mai cu seamă pentru cei care doresc să evite aglomerația.

Am în lista de destinații câteva țări pe care le-am tot amânat din considerentul că necesită o pregătire mai minuțioasă. Spontan nu aș merge în Italia, deși îmi doresc foarte mult. Vreau neapărat să ajung să văd Roma, Veneția, însă și mai mult să explorez Coasta Amalfi, cea din filme. Mă văd într-o zi cu soare, într-o decapotabilă mică și cu muzică relaxantă. Iată pentru asta simt că trebuie să pregătesc totul din timp, cazare, restaurante cu cea mai bună priveliște și locații care să mă impresioneze. Să-mi doresc să mai revin.

Cu o pregătire, însă nu atât de serioasă, planific să ajung în Grecia. Țin neapărat să mă plimb prin Santorini, iar ulterior să caut plaje cât mai retrase, cu ape turcoaze și mâncare bună. Sper să-mi reușească cât mai curând. Deși, odihna pasivă în Turcia mă tentează uneori.

Abia după aceste țări, îmi doresc să ajung și în Elveția, în primul rând pentru o plimbare cu trenul prin Alpii Elvețieni. Dar… lista încă nu e completă, semn că urmează să caut și aflu mai multe despre țară, tradiții și locuri „must visit”.

Simt că vreau să mă reîntorc în Austria, însă în sezonul de iarnă, la târgul de Crăciun din Viena, și nu doar. Vreau să mai văd Castelul Hohensalzburg, dar și câteva mici orășele amenajate de-a lungul munților și lacurilor.

Poate nu în următorii ani, însă am pus ochiul pe China, pe Shanghai și Marele Zid Chinezesc. Iar de curând, mi-a apărut dorința pentru o croazieră în Antarctica.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion