Micul dejun asigură aportul de vitamine, minerale și nutrienți de care organismul are nevoie, însă trebuie să fim atenți la ce alegem să mâncăm. O farfurie de cereale cu zahăr și arome, la micul dejun, poate favoriza bolile de inimă, diabetul și obezitatea, avertizează nutriționiștii.
Croissant cu unt
Dacă un croissant cu unt este obiceiul tău zilnic de dimineață, atunci s-ar putea să vrei să te mai gândești. „Această combinație este în mare parte carbohidrați rafinați cu zahăr adăugat și nu oferă prea multe proteine sau fibre”, spune Nichola Ludlam-Raine, dietetician și autor al cărții „How Not to Eat Ultra-Processed”.
Nutriționistul Mark Gilbert susține că „proteina este esențială atunci când vine vorba de gestionarea apetitului și accelerarea metabolismului, ceea ce îți permite să păstrezi mai multă masă musculară slabă, menținând în același timp grăsimea la distanță.”
Potrivit specialiștilor consultați de publicația citată, un croissant simplu conține, de asemenea, cantități mari de grăsimi saturate, a căror cantitate excesivă poate crește nivelul colesterolului rău.
În schimb, dr. Nichola recomandă: „brânză și roșii pe pâine prăjită, sau un mini croissant cu o salată de fructe, plus iaurt cu semințe”.
Cafea la micul dejun
Dieteticianul Nichola Ludlam-Raine spune că, deși o cafea neagră este săracă în calorii și oferă un impuls rapid de energie din cofeină, „nu oferă nutrienți esențiali”.
„Consumul de cafea pe stomacul gol poate irita mucoasa stomacală, ceea ce poate duce la reflux acid sau disconfort. Un latte sau cappuccino nu vor fi suficiente pentru a înlocui o masă. Poate lăsa o senzație de foame sau dorința de gustări dulci”, explică Nichola.
Cafelele îndulcite, cum ar fi cafelele cu lapte aromate, pot conține mult zahăr și calorii, fără a oferi sațietate.
Consumul zilnic recomandat de zahăr liber (zaharuri adăugate la alimente sau băuturi și care se găsesc în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe) pentru adulți este de 30 g, însă un Starbucks Grande Caramel Frappuccino, de exemplu, conține 362 de calorii și 44 g de zahăr.
Sandvișul cu bacon
Consumul excesiv de carne procesată, cum ar fi baconul sau cârnații, „probabil va crește riscul de cancer colorectal” și crește „riscul de hipertensiune, din cauza nivelurilor ridicate de sare”.
În loc de bacon, Nichola recomandă opțiuni mai slabe, cum ar fi ouăle sau somonul afumat. În ceea ce privește slănina, savurați-o doar ocazional, mai puțin de 70 g pe zi. Este bine să o combinați cu legume și pâine integrală pentru a adăuga fibre și nutrienți.
„Optați pentru cereale bogate în fibre și sărace în zahăr, cum ar fi ovăzul pentru terci, fulgi de tărâțe, grâu mărunțit sau muesli fără adaos de zahăr. Acestea oferă energie cu eliberare lentă, iar fibrele favorizează digestia”, spune Nichola.
Cereale cu zahăr
O farfurie de cereale cu zahăr și arome, la micul dejun, poate favoriza bolile de inimă, diabetul și obezitatea. Consumul excesiv de zahăr a fost legat de creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
„Alegeți cereale bogate în fibre și cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi ovăzul pentru terci, fulgii de tărâțe sau muesli fără zahăr adăugat. Acestea oferă energie cu eliberare lentă și fibrele susțin digestia”, spune dr. Nichola.
Adăugarea de iaurt grecesc, nuci și semințe le face și mai nutritive.
Doar un singur fruct te lasă înfometat
Fructele conțin mulți nutrienți, dar sunt, în principal, o sursă de carbohidrați, ceea ce, spune Nichola, „poate duce la o creștere rapidă de energie și apoi la o scădere, lăsându-te înfometat curând după aceea” dacă sunt consumate singure.
În schimb, asociază-ți fructul preferat, fie că este măr, pară, fructe de pădure sau citrice, cu proteine și grăsimi.
„Adăugați nuci, semințe sau unt de nuci – amestecați cu iaurt grecesc sau brânză de vaci sau amestecați într-un smoothie cu lapte, pudră proteică și avocado.”, explică Nicola.