Aproape jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri (46%) declară că nu pot trăi fără dispozitivele lor, iar 39% se simt inconfortabil în absența telefonului. Statisticile relevate de un articol publicat de Gitnux arată o creștere semnificativă a dependenței de tehnologie, transmite presa română.
Mai mult, o treime din oameni prioritizează verificarea smartphone-ului înaintea igienei personale, iar tot atâția din utilizatori se simt stresați dacă nu pot accesa telefonul.
Dependența de internet afectează până la 8,2% din populația generală, iar 10% dintre tinerii cu vârste între 13 și 18 ani sunt considerați dependenți. În plus, 60% dintre oameni recunosc că petrec prea mult timp pe dispozitive digitale, iar timpul mediu de interacțiune cu ecranele ajunge și la 11 ore pe zi.
Adolescenții și tinerii adulți sunt cei mai afectați. Jumătate dintre adolescenți declară că sunt dependenți de dispozitivele mobile, iar 72% simt nevoia de a răspunde imediat la mesaje sau notificări. Nomofobia, teama de a fi fără un dispozitiv mobil, afectează 58% dintre bărbați și 47% dintre femei. În mod alarmant, una din trei persoane ar renunța la sex mai degrabă decât la smartphone-ul lor.
Utilizarea excesivă a tehnologiei se reflectă și în obiceiuri zilnice. În medie, americanii petrec 24 de ore pe săptămână online, incluzând platforme de socializare și streaming. Dependența de jocuri video afectează 2-3% dintre gameri, iar eliberarea dopaminei asociată verificării smartphone-urilor contribuie la un comportament compulsiv.