De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte? Susține că face asta de 12 ani!

Un antreprenor japonez susține că a trăit timp de 12 ani dormind doar 30 de minute pe zi. A dezvoltat un program de somn ultrascurt și predă cursuri pe această temă. Experții analizează fezabilitatea acestei practici, iar fenomenul a stârnit o adevărată isterie pe social media.

Japonezul susține că rutina minimă de somn nu este doar o provocare personală, ci și un mod de a-și „dubla” viața, conform South China Morning Post. Deși consensul general este că adulții au nevoie de 6 – 8 ore de somn pentru a menține o sănătate optimă, Daisuke Hori pretinde că abordarea sa unică i-a îmbunătățit semnificativ productivitatea la locul de muncă și capacitatea de concentrare.

Rutina bărbatului include metode neconvenționale. „Atâta timp cât faci sport sau bei cafea cu o oră înainte de masă, poți alunga somnolența”, a declarat el.

Afirmațiile japonezului au stârnit interesul multor oameni, ceea ce a condus la realizarea unui reality show pentru a-i observa stilul de viață. Emisiunea a surprins un moment în care Hori a dormit doar 26 de minute, apoi s-a trezit plin de energie, a luat micul dejun, a mers la serviciu și chiar a fost la sală.

„Este mai importantă calitatea decât cantitatea. Cei care au nevoie de o concentrare constantă în activitatea lor beneficiază mai mult de un somn de calitate înaltă decât de unul prelungit. De exemplu, medicii și pompierii au perioade de odihnă mai scurte, dar își păstrează eficiența ridicată”, a explicat japonezul.

În 2016, a fondat o asociație dedicată somnului ultra scurt în cadrul căreia oferă cursuri despre somn și sănătate. Până acum peste 2.000 de cursanți i-au învățat tehnicile, conform afirmațiilor lui Daisuke Hori.

Privarea severă de somn are repercusiuni imediate asupra funcțiilor cognitive, afectând gradul de atenție, capacitatea de concentrare, luarea deciziilor și rezolvarea problemelor. Pe termen lung, aceasta poate duce la pierderi de memorie și poate crește riscul de apariție a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, conform specialiștilor.

În timpul somnului, organismul eliberează citokine, proteine esențiale în lupta împotriva infecțiilor, inflamațiilor și stresului. Insuficiența somnului reduce nivelul acestor citokine, ceea ce face corpul mai susceptibil la îmbolnăvire, conform acelorași surse.

Studiile au evidențiat că privarea cronică de somn este legată de probleme cardiovasculare, dezechilibre hormonale și tulburări afective, precum anxietatea și depresia.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion