Voci excepționale, duete superbe și faimoasa „O solo mio” au răsunat la Festivalul VinOpera

Prima zi de toamnă a început cu concertul de gală de la Castel Mimi, unde au participat reprezentanți ai conducerii țării, dar și ai misiunilor diplomatice, printre care ambasadorul României, al Statelor Unite și al Uniunii Europene la Chișinău.

Orchestra Operei Naționale a României și cea a Filarmonicii Naționale de la Chișinău au fost conduse de marele dirijor român Daniel Jinga. Pe scena de la Castel Mimi, au urcat marii soliști de operă de pe ambele maluri ale Prutului: Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Lilia Istrati și Dumitru Mîțu.

VinOpera s-a încheiat cu renumita „O sole mio”, interpretată de toţi cei patru artişti. Prestația a fost aplaudată în picioare de o mie de spectatori.

Pe lângă interpretările solo, publicul a fost încântat să urmărească duetele formate din vocile Liliei Istratii şi a tenorului Dumitru Mîţu, interpretând „Lippen schweigen” de Franz Lehár. „Chitarra romana” de Eldo Di Lazzaro şi „Funiculì, Funiculà” de Luigi Denza, ce au sunat spectaculos prin vocile lui Iordachi Basalic şi Dumitru Mîţu.

Organizatorul evenimentului, fundația Constantin Mimi, a oferit dirijorului și soliștilor, trofeul VinOpera, în semn de înaltă apreciere și mulțumire pentru participarea la festival.

„Suntem mândri că deja a devenit o tradiție să adunăm, aici, la Castel Mimi, iubitorii de artă, cultură și vinuri excelente. VinOpera este mai mult decât un festival de muzică clasică, este dovada faptului că împreună putem face lucruri mari, că putem crește și dezvolta parteneriate sustenabile, că putem promova valori importante și că putem să ne promovăm cu mândrie țara”, a precizat Cristina Frolov.

La eveniment a fost prezent și secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.

„Dorim ca Festivalul de muzică clasică VinOpera să devină o constantă și o tradiție în Republica Moldova. Un eveniment care să fie un punct de referință în calendarul cultural și care să aducă împreună oameni de pe ambele maluri ale Prutului pentru a împărtăși și celebra ceea ce ne unește, cultura noastră comună, limba română, tradițiile și obiceiurile”, a spus Adrian Dupu.

Amintim că Festivalul a debutat pe 30 august, cu un recital la Varniţa, susţinut de „Gândul Mâţei Band” şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”.

Pe 31 august, la Bulboaca, locuitorii din regiune, dar şi toţi doritorii, au putut participa la un concert, ce s-a desfășurat în preajma gării de trenuri și care a îmbinat melodiile la nai, în interpretarea lui Constantin Moscovici, cu vocile tinerei interprete Andreea Josan şi a surorii maestrului Nadejda Moscovici. Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi „Dunaff Band”.

Apogeul Festivalului VinOpera a avut loc pe 1 septembrie, la Castel Mimi, cu un concert simfonic grandios.

Toţi spectatorii veniți la festival au putut participa şi la Vernisajul Vinului, unde micii producători „Minis Terrios”, „Casa Vinicolă Luca”, „Gogu Winery” şi „Vinăria Nobilă” şi-au expus vinurile şi le-au propus spre degustare.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a fost acoperit în totalitate datorită energiei solare, produse la Castel Mimi, care în ultimii ani a făcut eforturi colosale pentru a produce energie regenerabilă, prin montarea panourilor solare pe domeniul vinăriei.

În total, în cadrul celor trei evenimente desfăşurate la Varniţa, Bulboaca şi la Castel Mimi au participat peste 3500 persoane.

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion