VinOPERA revine în 2023, la Castel Mimi! Programul celei de-a VI-a ediții a festivalului

Cea dea VI-a ediție a Festivalului Internațional de muzică clasică VinOPERA, organizată de Fundația „Constantin Mimi”, va avea loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2023, în trei locații diferite din raionul Anenii Noi: satul Varnița, satul Bulboaca și Castel Mimi.

Prin organizarea evenimentului “VinOPERA”, Fundația Constantin Mimi contribuie la îndeplinirea misiunii sale de a promova turismul în regiune, valorile culturale și naționale, de a contribui la ameliorarea economiei locale, incluziunii sociale, precum și la dezvoltare durabilă. Ediția din acest an a festivalului propune o experiență unică într-un cadru pitoresc, ce îmbină muzica clasică și vinurile de calitate cu sustenabilitatea.

Programul Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA 2023:

30 August, satul Varnița:

  • 16:00 Expoziția meșterilor populari – O incursiune în meșteșugurile autentice ale Moldovei, cu ocazia căreia participanții vor putea admira și achiziționa opere de artă tradițională și suveniruri unice;
  • 18:00 Recital „Gândul Mâței” – Un recital muzical ce îmbină tradiția cu inovația, oferind o reinterpretare fascinantă a unor piese muzicale clasice;
  • 19:00 Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii” – Un spectacol vibrant de dans și muzică tradițională ce redă autenticitatea și bogăția culturii noastre.

31 August, satul Bulboaca:

  • 19:30 Constantin Moscovici – Maestru în Arte, Artist al Poporului RM – Recital. Un moment deosebit în care murmurul magic al naiului se împletește cu pasiunea și virtuozitatea artistului.
  • 20:30 Dj Party – Folclor sounds – O atmosferă inedită în care sunetele folclorice se contopesc cu ritmurile moderne, invitații fiind invitați să danseze sub cerul înstelat.

1 Septembrie, Castel Mimi:

  • 20:00 Concert simfonic condus de Daniel Jinga, Maestru de Cor al Corului Operei Naționale din București și Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău.

O seară magnifică în care artiștii de renume internațional vor oferi un spectacol memorabil, interpretând capodopere muzicale:

  • Iordache Basalic, bariton, solist al Operei Naționale din București, care de-a lungul carierei sale a efectuat turnee în Europa și Asia și a cântat pe aceeași scenă cu nume mari ale Operei Mondiale.
  • Mădălina Barbu, o tânără solistă din București cu calităţi vocale unice, fiind încadrată în categoria rară a sopranelor de coloratură.
  • Lilia Istratii, fostă solistă TNOB „Maria Bieșu” din Chișinău și actuală solistă a Operei Române Craiova.

VinOPERA – crearea unui viitor sustenabil

Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA se distinge prin angajamentul ferm față de sustenabilitate și protejarea mediului. Acesta reprezintă un exemplu viu al modului în care evenimentele culturale pot fi organizate cu grijă față de resursele naturale și impactul asupra mediului înconjurător. Elementele de sustenabilitate ale festivalului includ:

Organizatorii încurajează participanții să utilizeze transportul ecologic și să călătorească la Festival cu trenul, pentru a reduce amprenta de carbon. Pentru necesitățile de alimentare vor fi folosite surse ale energiei solare, eoliene și hidroelectrice. Echipa Castel MIMI promovează reciclarea și gestionarea responsabilă a deșeurilor în timpul festivalului, sprijină producătorii locali de vin și promovează practicile durabile în industrie.

Persoanele cu nevoi speciale și însoțitorii vor avea parte de acces favorizat pe teritoriul castelului, iar pe agendă sunt incluse programe educaționale și expoziții care își propun conștientizarea publicului cu privire la sustenabilitate.

Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA reprezintă un pas înainte în crearea unui viitor mai sustenabil și responsabil în ceea ce privește evenimentele culturale. Această inițiativă nu numai că aduce bucurie prin muzica și vinurile fine, dar și încurajează o comunitate sănătoasă, responsabilă și conștientă de impactul ei asupra mediului.

VinOPERA ne amintește că Moldova are atât de multe de oferit lumii, de la talentul artiștilor săi până la frumusețea peisajelor sale naturale. Acest festival inedit  subliniază mândria noastră națională și angajamentul nostru față de dezvoltarea culturală, durabilă și în armonie cu natura.

Accesul la evenimentele din satele Varnița și Bulboaca este gratuit pentru toți.

Pentru mai multe informații, vizitați pagina oficială a Festivalului Internațional de muzică clasică VinOPERA.

Proiectul „Festivalul Internațional de muzică clasică VinOPERA” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău”, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, și este organizat de Fundația „Constantin Mimi” în colaborare cu Castel Mimi.

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion