Limita valorii mărfii aduse în țară fără plata taxei de import trebuie majorată de la 150 de euro la cel puțin 500 de euro. Și asta o va face Renato Usatîi, dacă va ajunge președinte al Republicii Moldova. Cel puțin o asemenea promisiune a făcut la cea mai recentă ediție a emisiunii sale moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța.
„Suntem, probabil, unica țară în care jumătate din populație se află peste hotare, la muncă. Este o nebunie ce s-a făcut prin impunerea plății taxei de import inclusiv pentru coletele care depășesc suma de 150 de euro. Este greșit să crezi că, în acest fel, vor veni mai mulți bani la bugetul de stat. Vă asigur că toți funcționarii din Republica Moldova, când pleacă în afara țării, își cumpără haine de 500 de euro, o mie sau chiar 5 mii de euro. Deja există o modă moldovenească: să meargă toți în afara țării pentru a-și cumpăra haine și să le taie etichetele pentru a părea că sunt la mâna a doua. Jumătate din populația țării merge la cumpărături peste hotare și nu plătește nimic în plus… Acesta este un lucru normal!”, a spus Usatîi.
„Corect ar fi să creăm condiții ca oamenii să își dorească să facă cumpărăturile aici, în țară. Și nu doar cetățenii noștri, dar și cei din străinătate. Astfel de strategii trebuie să ai atunci când guvernezi o țară. Dacă am elimina taxa de import și am păstra doar o taxă locală de 3% într-un centru comercial care ar aduce toate brandurile din UE, vă asigur că nu doar moldovenii ar cumpăra de acolo. Așa cum europenii vin în Moldova pentru servicii stomatologice mai ieftine, exact așa ar veni și pentru haine. Iată cum trebuie să gestionezi lucrurile într-un stat, nu prin impunerea unei limite de 150 de euro pentru bunurile achiziționate din afara țării. Repet, 500 de euro este suma minimă care trebuie admisă fără plata taxei de import. Dar, în plus, voi face în așa fel încât cetățenii străini să vină și să cumpere de la noi. Atunci va trăi bine țara!”, a adăugat politicianul.
Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!
Este de menționat că Renato Usatîi a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale, în contextul în care expiră mandatul președintei Maia Sandu, și ea candidată la unul nou. Potrivit sondajelor, se poziționează al treilea, după ex-președintele Igor Dodon, care nu candidează în acest an sau cel puțin nu a anunțat până acum decât că socialiștii îl susțin pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo la acest scrutin. Moldovenii își vor alege președintele pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, vor participa la referendumul în care vor bifa dacă drumul Republicii Moldova este sau nu aderarea la UE.