VIDEO Cu trăiri unice, aplauze din plin şi vin select. Aşa s-au desfăşurat cele trei seri de VinOpera

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera s-a încheiat ieri cu o seară de gală, la Castel Mimi, unde peste 60 de muzicieni şi artişti de operă din România şi Republica Moldova au ridicat publicul în picioare şi au provocat ropote de aplauze.

Evenimentul a fost urmărit din prima linie de oaspeţii serii – preşedintele Parlamentului, Igor Grosu; ministrul Culturii, Sergiu Prodan; Ambadadorul SUA în Republica Moldova, Kent Losdon; Ambasadorul UE la Chişinău, Janis Mazeiks; Ambasadorul României, Cristian-Leon Ţurcanu, precum şi de reprezentanţii mai multor misiuni diplomatice.

Bagheta dirijorului român Daniel Jinga a condus instrumentiştii Orchestrei Operei Naţionale de la Bucureşti şi ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” de la Chişinău, într-un concert simfonic excepţional.

Pe scena de la Castel Mimi au răsunat vocile soliştilor de operă de la Bucureşti – Iordache Basalic şi Mădălina Barbu, şi de la Chişinău – Lilia Istratii şi Dumitru Mîţu. Artiştii au interpretat arii de operă solo, dar au format şi duete, înalt apreciate de spectatori – Lilia Istratii  cu Dumitru Mîţu şi Iordache Basalic cu Dumitru Mîţu.

Seara a culminat cu „O sole Mio”, compoziţia lui Eduardo di Capua și Alfredo Mazzucchi, în interpretarea tuturor celor patru artişti. Momentul a fost aplaudat în picioare de publicul venit la Castel Mimi.

VinOpera s-a desfăşurat în acest an în premieră, în trei locaţii. Recitalurile din satele Varniţa şi Bulboaca, susţinute de „Gândul Mâţei Band”, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, Constantin Moscovici, Felicia Dunaf şi „Dunaff Band” au fost organizate cu intrare liberă, iar orice doritor a putut asculta muzica artiştilor îndrăgiţi.

Festivalul Internaţional VinOpera a fost organizat de către Fundaţia Constantin Mimi cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi Castel Mimi. Partener media general al evenimentului a fost Grupul de Presă Realitatea.

Vezi aici cum a fost.

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion