Ultimul răcnet în lumea modei: rochie din microorganisme! Ai purta-o?

La Săptămâna Haute Couture de la Paris, Iris van Herpen a depășit limitele modei aducând, la propriu, un design la viață. Într-un spectacol intitulat Sympoiesis, designerul olandez a uimit publicul cu un ansamblu bioluminiscent realizat folosind 125 de milioane de microorganisme vii, transmite antena3.

Aspectul remarcabil – parte rochie, parte experiment științific – este infuzat cu Pyrocystis lunula, alge unicelulare cunoscute pentru forma lor de lună și strălucirea lor naturală, potrivit Indulge Express.

Atunci când sunt expuse la mișcare sau la schimbări în mediul lor, microorganismele emit o luminescență albastră vie. Pe pista întunecată, lumina lor a dansat peste modelele scheletice semnate de Iris van Herpen, estompând linia dintre biologia naturală și designul futurist.

Aceasta nu este prima incursiune a lui Iris van Herpen în materialele experimentale – lucrările sale anterioare includ articole de îmbrăcăminte sensibile la câmpuri magnetice și exoschelete imprimate 3D – dar aceasta marchează cea mai ambițioasă mișcare a sa de până acum: o ținută vie, care respiră.

Create în colaborare cu biodesignerul Chris Bellamy, algele au fost cultivate într-un mediu atent calibrat, apoi transferate într-un gel bogat în nutrienți și sigilate în membrane respirabile, care permit strălucirea, modelate după matrițele personalizate ale lui Iris van Herpen.

Rezultatul? Un proces de biocouture în 35 de etape susținut de instituții precum Universitatea din Amsterdam și Institutul Francis Crick. Algele, încă vii în interiorul

îmbrăcămintei, continuă să se înmulțească și să emită lumină atunci când nu sunt deranjate. Depozitate în condiții stricte, imitând habitatul lor natural din ocean, aceste articole de îmbrăcăminte vii ar putea prospera timp de luni de zile.

Deși atractiv din punct de vedere vizual, adevăratul impact al hainelor constă în îmbinarea modei cu inteligența ecologică. Utilizarea bioluminescenței, integrarea ciclurilor de viață și dependența de biologia marină conduc la o discuție mai amplă despre durabilitate, responsabilitatea climatică și rolul couture-ului într-o lume în schimbare.

Titlul Sympoiesis, derivat din limba greacă, se referă la sistemele de co-creare – ecou pentru însăși natura acestui articol de îmbrăcăminte viu. În loc să lucreze cu țesături sintetice sau cu modele statice, Iris van Herpen și colaboratorii săi au ales să lucreze cu natura, mai degrabă decât în jurul ei.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion