Top 10 pastile care nu trebuie să fie luate niciodată cu cafea

Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o ceașcă de cafea, dar multe persoane şi cu medicamente. Studiile arată că efectul unora dintre ele poate fi afectat de consumul de cafea, care modifică timpul sau modul de procesare a acestora.

Cafeaua este un stimulent, datorită conținutului său ridicat de cofeină, care are efecte şi asupra tractului gastrointestinal, modificând modul în care organismul descompune și absoarbe medicamentele. Astfel, este posibil să vă confruntați cu efecte secundare neplăcute, precum agitație, nervozitate sau insomnie. Un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și efectul cafelei asupra acestora şi s-a constatat că, într-adevăr, în unele cazuri, „cafeaua afectează semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”, informează Health.

Dacă luați oricare dintre aceste medicamente și mai ales dacă vi se recomandă să le luați dimineața la prima oră, încercați să amânați prima ceașcă de cafea.

1. Medicamentele pentru glanda tiroidă. Multor persoane care suferă de hipotiroidism li se prescrie levotiroxină sau alte medicamente pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor. Studiile arată că o ceaşcă de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient. Rapoartele de caz ale pacienților au arătat că absorbția medicamentelor pentru tiroidă a fost redusă cu mai mult de jumătate în cazul celor care au consumat cafea în acelaşi timp cu tratamentul pentru glanda tiroidă.

2. Medicamente pentru răceală sau alergie. Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt utilizate de milioane de oameni și conțin adesea stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, astfel încât combinarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate duce la apariţia unor simptome precum neliniște și insomnie. De asemenea, studiile arată că şi unele dintre medicamentele pentru răceală ar putea da aceleaşi simptome, astfel că ar fi bine să consultaţi medicul de familie în privinţa combinaţiei lor cu cafeaua.

3. Medicamentele pentru diabet. Dacă vă amestecați cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere bruscă a glicemiei și ar putea afecta modul în care funcționează medicamentele pentru diabet. Conform unui studiu publicat de Asociația Americană pentru Diabet, consumul oricărui produs care conține cofeină ar putea crește nivelul insulinei și al zahărului din sânge, ceea ce ar putea face mai dificilă gestionarea glicemiei și, în cele din urmă, ar putea crește riscul de complicații ale diabetului.

4. Medicamente pentru Alzheimer. Medicamentele pentru Alzheimer, precum donepezil, rivastigmina și galantamina sunt afectate de cafea. Cofeina îngustează bariera hemato-encefalică și poate reduce cantitatea de medicament care ajunge la creier. Medicamentele pentru Alzheimer acționează prin protejarea neurotransmițătorului acetilcolină, iar consumul de cantități mari de cafea afectează semnificativ acest efect protector, spun cercetătorii.

5. Medicamente pentru astm. Multe persoane cu astm iau bronhodilatatoare, precum aminofilina sau teofilina, în timpul unei crize. Bronhodilatatoarele acționează prin relaxarea căilor respiratorii, facilitând respirația, dar au efecte secundare precum dureri de cap, neliniște, dureri de stomac și iritabilitate. Consumul de cafea sau alte băuturi bogate în cofeină poate crește riscul acestor efecte secundare. Cafeaua poate reduce, de asemenea, cantitatea de medicament absorbită și utilizată de organism.

6. Medicamente pentru osteoporoză. Medicamente precum risedronatul sau ibandronatul, care previn și tratează osteoporoza, nu trebuie luate în același timp cu cafeaua, deoarece aceasta face ca medicamentul să fie mai puțin eficient. Este recomandat să luați aceste medicamente înainte de a mânca și beţi pastila doar cu apă. Acest lucru va permite organismului dumneavoastră să maximizeze întreaga cantitate de medicament. Atunci când beți cafea împreună cu aceste tipuri de medicamente, eficacitatea lor poate fi redusă la mai mult de jumătate, avertizează specialiştii.

7. Antidepresivele. Cafeaua poate afecta modul în care organismul utilizează medicamentele antidepresive. Unele medicamente, cum ar fi fluvoxamina, amitriptilina, escitalopramul și imipramina, pot fi metabolizate diferit dacă beți cafea în același timp, mai ales dacă faceţi abuz de cofeină. Cafeaua poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism. Studiile arată, de asemenea, că fluvoxamina, în special, sporește efectele secundare obișnuite ale cafeinei. Acest lucru poate provoca simptome precum insomnie și palpitații cardiace. Cel mai bine este să vă luați medicamentele și să renunțați la cafea pentru o vreme.

8. Medicamentele antipsihotice. Medicamentele care tratează psihoza includ fenotiazina, clozapina, haloperidolul și olanzapina. Cafeaua poate face ca organismul să absoarbă mai puțin din aceste medicamente decât în mod normal, aşa că se recomandă să amânaţi un timp ceașca de cafea de dimineață. Studiile arată că multe dintre aceste medicamente sunt metabolizate sau descompuse de organism în mod diferit în prezența cafelei. Pentru a obține efectul complet al medicamentului dumneavoastră, luați-l cu apă în loc de cafea.

9. Medicamente pentru tensiunea arterială. Multe persoane iau medicamente pentru tensiunea arterială, precum verapamil sau propranolol, care acționează prin încetinirea ritmului cardiac. Aceasta înseamnă că inima nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a pompa sânge către toate celulele corpului. Cu toate acestea, consumul de cafea în același timp cu administrarea de medicamente pentru tensiunea arterială, cum ar fi felodipina, poate determina absorbția unei cantități mai mici de medicament de către organism. Este posibil să nu obțineți beneficiul complet al medicamentului. Discutați cu medicul despre cum să vă sincronizați pastilele și cafeaua de dimineață.

10. Melatonina. Melatonina este un hormon natural produs de organism care ne ajută să dormim şi să ne odihnim bine. Producerea acestui hormon este declanșată, de obicei, întuneric, care semnalează creierului că este timpul să se odinească. Melatonina este, de asemenea, vândută fără prescripție medicală, sub formă de supliment, și este utilizată în tratarea insomniei. Cofeina din cafea are exact efectul opus melatoninei. Aceasta vă poate face mai alert și poate îngreuna adormirea. Consumul de cafea poate inhiba producția de melatonină în organism și face ca hormonul să fie mai puțin eficient. Astfel, dacă beţi cafea în acelaşi timp cu melatonină,acestea se pot anula reciproc.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion