Scandal uriaș în țara vecină: S-au vândut aceleași apartamente de mai multe ori. Răsună nume de premier și de ministru

Curtea de Apel București din România s-a pronunțat miercuri, 5 februarie curent, pe solicitarea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă a 11 persoane reținute în dosarul „Nordis”: fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, principalul acționar Nordis au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Când a ajuns la instanță, Laura Vicol le-a declarat jurnaliștilor prezenți acolo că are bagajul făcut pentru a merge după gratii. Soțul ei a venit cu bagajul la instanță.

Emanuel Poștoacă, un alt acționar Nordis, și cei doi frați ai lui, au fost și ei plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Inculpații au fost anunțați de jandarmii de la Curtea de Apel să nu părăsească sala, pentru că vor fi preluați din sală de către polițiști pentru a fi duși în arest.

Laura Vicol, aflată la Curtea de Apel din București, a declarat că clienții Nordis urmau să primească apartamentele, dar lucrurile s-au complicat din cauza anchetei DIICOT. De asemenea, aceasta a mai spus că nu a intenționat niciodată să fugă din țară, în contextul scandalului.

Pentru clienţii Nordis, că nu sunt păgubiţi, de luni, dacă nu ştiau, sau cei care trebuiau să primească mail-uri cu siguranţă le-au primit şi pot confirma, de luni trebuia să înceapă predarea apartamentelor celor 700 de proprietari. Nu s-a putut face acest lucru pentru că la DIICOT s-au ridicat calculatoarele firmei, absolut tot. La adunarea creditorilor de mâine sau de poimâine trebuiau să fie anunţaţi că lucrările trebuiau să înceapă pentru că existau bani în cont, în contul firmei şi trebuiau să înceapă lucrările de amenajare pentru celelalte. În acest moment totul este blocat”, a afirmat Laura Vicol pe holul Curții de Apel.

De asemenea, aceasta a declarat că și-a donat jumătate din salariu, iar despre cei care i-au pus eticheta Nordis, sunt „mână în mână cu cei care au plătit articolul [investigația Recorder] să apară”.

Soţul meu mi-a dat bani şi am recunoscut acest lucru. Jumătate din salariul meu, şi se poate verifica, a fost donat. Toţi copiii, toţi cei pe care i-am ajutat, îi aştept să dea declaraţie public. Dacă nu, oricum îi voi cita eu ca martori. O să aveţi mari surprize. Mi s-a pus ştampilă şi etichetă de Nordis,  avocată infractorilor, interlopilor, aia e. Toată lumea mi-a pus etichetă de Nordis, începând cu Recorderul, mână în mână cu cei care au plătit articolul să apară. O să aveţi mari surprize. Am foarte multe probe în acest sens dar toate sunt în plângerile care sunt deja făcute”, a explicat Laura Vicol.

Nu în ultimul rând, întrebată dacă l-ar denunța pe premierul Marcel Ciolacu, tot el liderul PSD, ca să scape, Laura Vicol a răspuns că nu are de gând să facă acest lucru, mergând cu adevărul înainte.

Niciodată nu o să fug şi întotdeauna voi sta aici. Am fost plecată o singură dată sau de două ori din ţară de când sunt aceste abuzuri asupra noastră şi a firmei şi m-am întors în ţară de fiecare dată. Am copiii aici, sunt copiii la şcoală. Am doi copii minori care mi-au rămas cu mama mea de 71 de ani”, a mai declarat Laura Vicol.

Conform procurorilor, delapidarea din banii clienților Nordis se ridică la aproape 200 milioane euro. Tot anchetatorii mai spun că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au zburat în destinații scumpe, plătite din banii clienților Nordis, achitând aproape un milion de euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre diverse destinaţii de lux de vacanţă, din ţară şi de peste hotare. Printre aceste zboruri sunt și călătoriile spre Nisa și Madrid, când la bordul avioanelor private închiriate s-au aflat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu.

Plățile au fost făcute de Nordis Travel, cu bani primiți de la Nordis Management, iar zborurile private au fost achiziționate de la Ion Țiriac Air, Toyo Aviation și Dasson Helicopters. Cele mai mari sume, peste 750.000 euro, au fost plătite către Ion Țiriac Air.

De asemenea, membrii grupării au cumpărat din banii clienților Nordis maşini de lux, precum Ferrari, Bentley sau Rolls Royce, în valoare de aproape 5 milioane de euro în decursul a 4 ani. După finalizarea contractelor de leasing, o parte a autoturismelor au fost înstrăinate încasându-se suma de 6 milioane de lei. Asta în timp ce pe numele acestora au fost depuse mai multe plângeri care arată că grupul Nordis ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori către cumpărători diferiți, fără însă ca aceste apartamente să fie finalizate sau livrate.

Procurorii români au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente și case), 5 spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. De asemenea, au fost blocate un număr de 48 de conturi bancare deschise pe numele unor persoane fizice și juridice.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion