Val de nemulțumiri peste Prut. Românii au rămas indignați de prețul primelor roșii autohtone, care este dublu față de anul trecut. Producătorii explică decalajul și totodată sunt îngrijorați că ar putea rămâne cu marfa nevândută.
Primele roșii din acest sezon, crescute în România vor apărea pe tarabe din 15 aprilie și s-ar putea vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei românești(156-235 de lei moldovenești), pentru un kilogram, transmite presa locală.
Prețul exorbitant este cauzat de cheltuielile enorme pe care le suportă legumicultorii ca să-și protejeze roșiile pe timp de noapte, când temperaturile scad. Aceștia sunt nevoiți să plătească mii de euro pentru a asigura o temperatură potrivită în sere, iar acest cost nu are cum să nu influențeze prețul roadei.
„Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, explică producătorul local Dragoș Cosmin, potrivit observatornews.ro.
Presa română mai scrie că în aceiași perioadă a anului trecut, un kilogram de roșii costa 35 de lei RO(135 lei MD), în 2025 prețul fiind aproape dublu.
Chiar și așa, producătorii spun că se tem că vor ieși în pierdere. Mai ales datorită faptului că alternative de import costă doar 10 – 20 de lei RO (40-80 lei MD), pentru un kilogram.