Un studiu recent arată că folosirea intensă a rețelelor de socializare, precum ar fi Facebook, Instagram sau TikTok, poate provoca o stare crescută de iritabilitate sau nervozitate, în rândul tinerilor, scrie Libertatea.ro.
„Am descoperit că utilizatorii frecvenți ai rețelelor sociale raportează un nivel mai mare de iritabilitate comparativ cu cei care le folosesc rar sau deloc”, a declarat o cercetătoare americană.
Potrivit ei, persoanele care postează sau interacționează de mai multe ori pe zi cu rețelele de socializare tind să fie și mai nervoși.
„Această stare poate fi cauzată de expunerea la conținut negativ, cum ar fi discuțiile politice aprinse sau comparațiile constante cu alții”, a adăugat Dr. Smith.
Totodată, apare și elementul de frustrare nefundamentată, în contextul în care fiecare postează, în general, doar acel aspect frumos, folosind imagini pompoase, vacanțe de lux și familii perfecte. În cadrul studiului, un tânăr a declarat că după o oră pe Instagram se simte mai agitat, mai ales când vede viețile perfecte ale altora.
Cercetătorii au subliniat faptul că efectele variază de la o persoană la persoană, dar concluziile studiului reprezintă un motiv serios de îngrijorare, transmite sursa citată. De asemenea, rețele de socializare pot duce la depresie clinică și poate provoca stări de anxietate socială, iritabilitate, frustrare. Expunerea repetată la imaginile „perfecțiunii” (vacanțe de lux, corpuri ideale, vieți perfecte), poate crea așteptări nerealiste și poate intensifica sentimentul de eșec personal.
„Este esențial ca utilizatorii să înțeleagă acest efect și să aplice strategii pentru a-și proteja sănătatea mentală, cum ar fi gestionarea timpului petrecut pe rețele și conștientizarea impactului emoțional al acestora”, a declarat psihologul Mădălina Andrei Crizbășan, specialist în psihologie clinică.
Psihologul este de părere că limitele clare de utilizare ale platformelor și, de ce nu, o detoxifiere digitală, sunt esențiale pentru a preveni efectele negative.
La sfârșitul anului 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un semnal de alarmă în ceea ce privește utilizarea rețelelor de socializare, care este în creștere, iar tinerii fiind tot mai expuși riscului de dezvoltare a dependenței de jocuri.
Recomandarea specialiștilor este de a limita folosirea platformelor, de a petrecere cât mai mult timp în aer liber și de a practica activități recreative alături de cei dragi.