Plățile în numerar nu se vor mai efectua începând de marți, în cazul procurării bunurilor imobile și automobilelor. Noua lege intră în vigoare pe 1 aprilie și prevede reguli mai stricte pentru tranzacțiile cu bunuri mobile și imobile.
Referitor la locuințe, plata cash se va permite dacă prețul nu depășește 100 de salarii medii lunare, adică 81.700 de euro. Persoanele care procură mașini vor achita în numerar dacă costul nu depășește 50 de salarii medii lunare, adică 40.800 de euro.
Pentru tranzacțiile ce depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată prin transfer bancar, transmite IPN. Totodată, o sumă de până la 200 000 de lei poate fi achitată în numerar, chiar și atunci când prețul depășește limitele menționate.
Autoritățile și-au propus astfel să îmbunătățească transparența, să prevină tranzacțiile în numerar de mari dimensiuni, să faciliteze combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale. Legea se aplică asupra agenților economici, organizațiilor necomerciale și persoanelor fizice, care desfășoară activități comerciale.
Noua lege introduce și reglementări privind comisioanele bancare pentru retragerea numerarului. Aceste taxe, în cazul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare între persoane fizice nu pot depăși 0,1% din suma transferată, cu condiția ca retragerea să fie efectuată la ghișeul băncii, iar documentele necesare să ateste proveniența fondurilor.
Se introduc și modificări referitoare la termenul de eliberare a numerarului din casieria entității, pentru cheltuieli operaționale. Astfel, agenții economici și persoanele fizice din domeniile justiției și sănătății pot elibera numerar pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu excepția cheltuielilor pentru deplasările internaționale. Numerarul rămas neutilizat trebuie restituit în casierie în termen de 5 zile lucrătoare.
În cazul în care agenții economici depășesc limitele de plăți în numerar stabilite de lege, aceștia vor fi penalizați cu amenzi de până la 10% din surplus. De asemenea, se vor aplica sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de restituire a numerarului neutilizat, care pot ajunge până la 18% din suma nerambursată. Dacă amenda e achitată în 3 zile de la primirea deciziei privind încălcarea fiscală, persoana sancționată va achita doar 50%.
Pentru persoanele fizice care se confruntă cu dificultăți referitoare la noile reglementări, Comisia Națională a Pieței Financiare oferă consultații la „telefonul consumatorului”, la numărul de telefon 022859595.