Prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a spus că viitoarea primă doamnă, Melania Trump, i-a respins invitația la ceai, scrie The Washington Post. Jill Biden a invitat-o pe Melania Trump la Casa Albă, așa cum se obișnuiește pentru primele doamne care sosesc și pleacă în timpul unei tranziții de putere în țară. Cu toate acestea, scrie publicația, Melania Trump a refuzat.
Într-un interviu pe care Jill Biden l-a acordat publicației pe 5 ianuarie, ea a remarcat că i-a scris Melaniei Trump o notă pe care i-a dat-o președintelui ales Donald Trump când s-au întâlnit la deschiderea Notre Dame în decembrie.
„Am felicitat-o și m-am oferit să o ajut”, a spus Jill Biden despre notă.
Cu toate acestea, ea nu a primit un răspuns de la viitoarea primă doamnă. Abia la înmormântarea de stat a președintelui Carter de săptămâna trecută, femeile au discutat scurt, iar Melania Trump i-a mulțumit primei doamne.
Potrivit tradiției, prima doamnă efectuează un transfer simbolic al Casei Albe și organizează o petrecere cu ceai. Această tradiție datează din 1953, când Bess Truman a făcut acest lucru pentru Mamie Eisenhower.
Petrecerea cu ceai de la Casa Albă nu este singura tradiție pe care primele doamne nu o respectă în timpul acestei tranziții.
Fosta primă doamnă Michelle Obama nu va participa la inaugurarea lui Trump săptămâna viitoare.
Melania Trump a spus că va locui în principal la Casa Albă în timpul celui de-al doilea mandat al soțului ei.
„Voi fi la Casa Albă”, a declarat Melania Trump într-o emisiune difuzată luni pe Fox News. „Și când va trebui să fiu la New York, voi fi la New York. Același lucru pentru Palm Beach”, a adăugat ea, referindu-se la domiciliile cuplului din Trump Tower, în Manhattan, și reședința Mar-a-Lago, în Florida.
În cursul primului mandat al lui Donald Trump (2017-2021), Prima Doamnă nu a venit imediat la Washington și a rămas la New York până când fiul lor, Baron, atunci în vârstă de 11 ani, și-a încheiat anul școlar.
Melania Trump a rămas departe de viața publică în cea mai mare parte a celei de-a treia campanii prezidențiale a soțului ei anul trecut, precum și a procesului penal al acestuia la New York în primăvara trecută.
„Unii oamenii mă văd doar ca pe soția președintelui, dar sunt propria mea persoană, sunt independentă’, a spus Melania Trump în cadrul emisiunii. „Nu sunt întotdeauna de acord cu ceea ce spune sau face soțul meu (…) Îi dau sfaturi, uneori mă ascultă, alteori nu, dar e OK”, a adăugat ea.
După publicarea în octombrie a memoriilor sale, o carte de 182 de pagini în care se dezvăluie puțin, dar apără dreptul la avort, Melania Trump plănuiește să lanseze în curând un film despre viața sa de zi cu zi și întoarcerea la Casa Albă, despre care susține că ei i-a aparținut ideea.
Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden anunţă că a muncit ”în echipă” cu succesorul său Donald Trump, care urmează să se instaleze la Casa Albă luni, relatează AFP.
Donald Trump a fost prima personalitate politică care a anunţat un acord de încetarea focului în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas.
Joe Biden se declară ”încântat” de eliberarea ostaticilor, după anunţarea încheierii unui acord între Israel şi Hamas.
El creditează acest succes ”tenacei şi minuţioasei” diplomaţii americane.
”Suntem hotărâţi să aducem toţi ostaticii acasă la ei”, subliniază Joe Biden.
Consilierii în materie de securitate ai preşedintelui american Joe Biden şi ai preşedintelui ales Donald Trump şi-au lăsat deoparte, marţi, divergenţele pentru un eveniment simbolic de „predare a ştafetei”, relatează Reuters.
Consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a predat ştafeta ceremonială congresmanului american Mike Waltz, ales de Trump pentru acelaşi post, în cadrul reluării unei tradiţii la Washington – o discuţie organizată de Institutul pentru Pace al Statelor Unite începând cu 2001.
Cei doi sunt prezenţi mai tot timpul în mass-media apărând opiniile opuse ale şefilor lor cu privire la Ucraina, Orientul Mijlociu şi China. Dar marţi, Waltz şi Sullivan au căutat politicos un teren comun într-un eveniment conceput pentru a proiecta continuitatea puterii în Statele Unite.
„Este ca o versiune foarte ciudată, uşor ciudată a The Dating Game, ştiţi, vechiul joc în care tu scrii răspunsul, persoana respectivă scrie şi ea răspunsul şi vezi cât de mult se potrivesc”, a spus Sullivan.
Evenimentul a oferit o avanpremieră a ceea ce s-ar putea întâmpla luni, când Donald Trump va fi învestit ca preşedinte. Acest transfer paşnic de putere, o caracteristică a mai mult de două secole de democraţie americană, are loc la patru ani după ce Trump, care a a contestat şi nu şi-a recunoscut niciodată pierderea alegerilor din 2020, nu a participat la învestirea lui Joe Biden şi nici nu l-a invitat la Casa Albă în perioada de tranziţie, aşa cum se obişnuieşte.
De data aceasta, cele două părţi discută. Sullivan, la cererea lui Biden, l-a informat pe Waltz în privat, pe larg, cu privire la politica actuală a administraţiei în lume, chiar dacă consilierul lui Trump a declarat în mod regulat că noua echipă se va îndepărta radical de aceasta.
Steve Witkoff, emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, şi Brett McGurk, emisarul lui Biden, lucrează împreună în această săptămână pentru a încheia un acord de încetare a focului în regiune pentru a fi eliberaţi ostaticii deţinuţi de Hamas în Gaza.
Întrebaţi despre principalele provocări cu care se confruntă noua administraţie, Waltz şi Sullivan au menţionat marţi incendiile din California şi China. Sullivan a subliniat, de asemenea, acordul pentru Gaza şi inteligenţa artificială ca probleme-cheie. Waltz, la rândul său, a indicat graniţa SUA cu Mexicul, un domeniu în care Trump a criticat abordarea lui Biden. Dar el a creditat administraţia Biden cu aprofundarea legăturilor dintre aliaţii SUA în Asia.
Cu toate amabilităţile dintre cei doi şi discuţiile despre perspectivele de pace în Orientul Mijlociu, Waltz a prezentat o imagine a deciziilor mai sumbre care îl aşteaptă în noua sa funcţie.
„Răul există”, a spus el. „Uneori trebuie doar să pui nişte bombe pe frontispiciu”, a adăugat el.