Meteorologii moldoveni au emis cod galben și portocaliu de caniculă, valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru weekend-ul care bate la ușă. Când mercurul din termometre urcă spre 35 de grade Celsius sau chiar mai mult, primul impuls este să te răcorești servind o băutură rece. Dar trebuie să știi că nu oricare îți face bine, ba dimpotrivă, unele dintre cele mai populare sucuri de vară îți pot da peste cap organismul exact când ai cea mai mare nevoie de hidratare.
Pe timp de vară, pierdem peste 3 litri de apă zilnic doar prin transpirație. Asta înseamnă că hidratarea nu e opțională, ci esențială. Însă nu este vorba doar despre cât bei, ci și despre ce bei. Două dintre cele mai consumate băuturi sunt fix cele de care trebuie să te ferești pe timp de caniculă. Este vorba despre sucurile naturale (chiar și cele fără zahăr adăugat) și băuturile carbogazoase dulci, transmite CanCan.ro.
Chiar dacă sună sănătoase, sucul de portocale proaspăt stors sau limonada dulce îți pot agrava starea în loc să te ajute. Asta pentru că:
- conțin cantități mari de zahăr sau fructoză
- sporesc senzația de sete
- suprasolicită rinichii
- contribuie la inflamații și pietre la rinich
Fructoza, mai ales din sucurile naturale concentrate, stimulează producția unei substanțe numite fructoză-1-fosfat. Asta duce la creșterea acidului uric și inflamații sistemice. În plus, băuturile acidulate sau sucurile aromate cu zahăr, pot dubla riscul de boli renale cronice, conform studiilor din Coreea de Sud (Universitățile Yonsei și Kwandong), scrie ziarulromanesc.at.
Printre băuturile recomandate pe timp de caniculă se numără:
- Apa plată sau minerală, la temperatura camperei sau ușor răcită (fără gheață)
- Ceaiuri din plante sau fructe, neîndulcite
- Apa infuzată cu felii de lămâie, castravete sau mentă
Atenție și la tentația de a bea lichide foarte reci: pare că te răcoresc, dar organismul reacționează la șocul termic și își crește temperatura internă, ceea ce înseamnă mai multă transpirație și deci, mai multă deshidratare.