Lia TABURCEAN dur taxată pentru declarațiile sale scandaloase despre comunitatea transgen: „Comentariu e o mizerie”

Săptămâna trecută, o cântăreață milionară în vizualizări, Lia Taburcean a venit cu un mesaj dur la adresa comunității transgen (persoane care au o identitate de gen care diferă de cea tipic asociată sexului biologic înnăscut), cum s-a exprimat artista „bărbat care e femeie„. Cântăreața a scris „Păstrați o distanță dracului de Oamenii sănătoși și nu vă mai prostiți„. Aceste exprimări au fost calificate drept transfobe de activiști și persoane publice, iar criticile au curs cu găleata peste Taburcean.

Primul a venit cu o reacție la spusele lui Taburcean, fondatorul redacției Bang Bang, un produs mediatic dedicat persoanelor din comunitatea LGBTQ+, care a considerat mesajul drept nu doar discriminator, dar și periculos. Citește mai jos un fragment din reacția oficială a redacției.

„Nu sunt un fan al acestei interprete și nici nu îi urmăresc activitatea, dar într-o societate în care un grup discriminat luptă cu prejudecățile, astfel de mesaje ne trag înapoi într-o eră de intoleranță și ignoranță. 
Nu trebuie să uităm că în anul 2022 o adolescentă transgen s-a sinucis din cauza atitudinilor transfobe ale colegilor și profesorilor, iar anual în lume sute de persoane transgen sunt ucise.
Educația și conștientizarea sunt cheia progresului, iar influencerii ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru cuvintele lor. În timp ce legislația poate să sancționeze discursurile de ură, este important să învățăm să fim toleranți.  
În calitate de persoană queer și fondator al redacției Bang Bang, condamnăm fără echivoc astfel de declarații, iar faptul că o persoană influentă folosește discursul transfob nu este doar jignitor, ci și periculos pentru persoanele care trăiesc deja într-un mediu în care sunt discriminate și stigmatizate sistemic.
Astfel de mesaje nu numai că perpetuează stereotipurile, dar au și consecințe grave pentru cei implicați, iar într-o societate în care lupta pentru drepturile comunității LGBTQ+ continuă, este esențial să nu uităm că toate cuvintele au consecințe.” – se arată în articol.

Declarațiile Liei Taburcean au fost comentate de Angelica Frolov, directoare executivă de programe la GENDERDOC-M și probabil cel cunoscut activist moldovean în domeniu.

„Este în Moldova o cântăreață, care nu știe ce să răspundă viitorilor copii, dacă aceștia vor vedea pe stradă două fete sau doi băieți ținându-se de mâna. Cântăreața se numește Lia Taburceanu.
Vreau să o ajut pe Lia, luând în considerație că am studii în psiho-pedagogie.
Dragă Lia, când (dacă) copii tăi te vor întreba de ce se țin două persoane de același sex de mână, răspunsul tău poate fi următorul: “Sau sunt prieteni apropiați, sau se iubesc”. Crede-mă, pentru un copil este suficient acest răspuns, cu condiția că părinții nu i-au băgat în cap niște prejudecăți și frici legate de oamenii diferiți de el. Dar sunt sigură că copiii tăi nu vor fi cu prejudecăți, așa-i?)))
Te invităm la Pride marș pe 16 iunie alături de noi, hai să lărgim mintea concetățenilor noștri până a ajunge în această situație, pentru că, nu poți ști acum ce orientare sexuală și identitate de gen vor avea copiii tăi” – a scris Angelica Frolov pe Facebook.

Mesajul lui Taburcean a ajuns și la urechile actorului Cătălin Lungu. Iată reacția lui:

Lia Taburcean deocamdată nu a venit cu vreun răspuns acestor mesaje și nici nu a mai continuat să discute subiectul pe pagina sa de Instagram, care e urmărită de aproape 70 de mii de internauți.

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion