Jurnaliștii a 10 posturi TV din țară, mustrați public de „Supervizorii Ecranelor”, că nu prea cunosc limba română

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA), denumiți generic „supervizorii ecranelor”, au sancționat cu avertizare publică în ședința de vineri, 29 noiembrie curent, serviciile media audiovizuale de televiziune „TVR Moldova”, „Agro TV Moldova”, „TVC 21”, „Global 24”, „TV-Drochia”, „TV Elita”, „TV9”, „TV-Găgăuzia”, „One TV” și „Star TV”, pentru  nerespectarea ținutei lingvistice sub aspectul corectitudinii morfologice, sintactice, cât și a normelor ortografice și ortoepice ale limbii române.

Controlul, efectuat în colaborare cu conf. univ., dr. hab. în filologie Viorica Molea, a vizat conținuturile audiovizuale difuzate în orele de maximă audiență (câte un buletin de știri al zilei și un program de alt tip, selectat în funcție de grila de emisie, timp de o săptămână), obiectul monitorizării constituindu-l exprimarea orală a jurnaliștilor în cadrul programelor audiovizuale. Inadvertențele și erorile atestate au fost grupate în conformitate cu cele cinci norme de bază ale limbii române: fonologică, lexico-semantică, morfologică, sintagmatică sau sintactică și stilistico-funcțională.

Conf. univ., dr. hab. în filologie Viorica Molea a catalogat acest exercițiu de monitorizare drept o misiune importantă de sensibilizare și avertizare, referitoare la vorbirea limbii române standard în discursul public, în special cel mediatic. Printre constatări regăsim următoarele:

  • Admiterea greșelilor ortoepice în cazul unor posturi TV, acest fapt fiind cauzat de prezentarea buletinelor de știri de persoane vorbitoare de limba rusă, care nu se îngrijesc de o pronunție corectă și o dicție bine lucrată.
  • Tendința de a angaja în rolul de moderatori/moderatoare persoane fără studii jurnalistice și/sau filologice și care comit multiple greșeli de diferit ordin, începând cu cele de ordin gramatico-fonologic ș terminând cu cele stilistice.
  • Erorile lexico-semantice cel mai frecvent sesizate au fost: pronunție cu accent rusesc/regional; accentuarea greșită a cuvintelor; cuvinte utilizate impropriu; calcurile semantice;
  • Sub aspect morfologic, s-au atestat forme eronate ale cuvintelor la plural; omiterea articolului/corelativului; greșeli de acord sau declinare; erori la formarea gradelor de comparație sau la stabilirea acordului între subiect și predicat; anacoluturi.
  • La capitolul sintaxă, a fost recurentă omiterea prepoziției; calcuri de structură.
  • La nivel sintactic, au fost observate greșeli de acord al predicatului/atributului/articolului posesiv; de omitere a prepoziției, care modifică raportul sintactic.
  • Din punct de vedere stilistic, au fost admise pleonasme, tautologii, cacofonii, anacoluturi.

Autoarea raportului de monitorizare a subliniat că promovarea limbii române corecte reprezintă o responsabilitate majoră și constantă pentru toți cei care folosesc cuvântul și îl promovează prin intermediul mass-media. Totodată, ea a ținut să precizeze că, la monitorizarea unor buletine de știri, nu a sesizat nicio eroare, fapt care denotă o anumită ameliorare la capitolul eleganței exprimării în limba română în spațiul audiovizual.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion