De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale din Republica Moldova sunt indexate cu 10%, însă anunțul a stârnit un val de reacții pe rețelele sociale. Internauții au contestat formularea utilizată de președinta Maia Sandu, care a spus că „pensiile cresc”, subliniind că, de fapt, indexarea este prevăzută de lege și nu reprezintă o majorare propriu-zisă. „Se indexează, doamnă președintă. Să fim corecți, nu?” a comentat un utilizator.
Conform Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), indexarea se aplică pentru pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, precum și pentru anumite categorii speciale, inclusiv funcționari publici și militari. Totuși, unii cetățeni au remarcat că această măsură nu acoperă în totalitate inflația. „Indexate și nu crescute, dar nu corespunde ratei de inflație”, a scris cineva.
Președinta Maia Sandu a menționat că, în pofida crizelor, pensia minimă a fost majorată semnificativ din 2020, iar pensia medie s-a dublat, ajungând la 4.407 lei. Însă, mulți pensionari rămân sceptici. „Foarte corect, de la 1000 la 3000 și gazul 16 lei, lumina 5 lei. Ce majorări de pensii avem… un pensionar cu 2000 lei supraviețuiește?”, a reacționat alt utilizator.
Procesul de indexare este realizat automat de CNAS, fără ca pensionarii să depună cereri. Beneficiarii vor primi banii fie pe cardurile sociale, fie în numerar de la oficiile poștale. Însă, pentru mulți, discuția nu este despre bani în plus, ci despre modul în care guvernarea prezintă aceste ajustări. „Se vor indexa, dar nu vor crește. E o diferență substanțială ce arată noțiunile utilizate de propagandiștii galbeni”, a concluzionat un alt internaut.
În urma indexării, pensia minimă pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare ajunge la 3.055 lei. Persoanele cu dizabilitate severă vor primi cel puțin 2.291 lei, cele cu dizabilitate accentuată – 2.138 lei, iar cele cu dizabilitate medie – 1.527 lei.