Influenceri ruși „cosmetizează” groaza din Mariupol. TikTok-ul este noua armă de propagandă a Kremlinului

La trei ani după ce a preluat controlul asupra Mariupolului în urma unui asediu brutal, care a durat timp de 86 de zile, Rusia folosește acum o formă mai subtilă pentru a-și menține controlul asupra orașului-port ucrainean: influencerii de pe rețelele sociale, informează CNN. Conform unei anchete a postului american de televiziune, locuitorii orașului ocupat, inclusiv elevii, sunt instruiți în așa-numite „școli de bloggeri” și implicați în programe de new media care au legături directe cu statul rus.

Deși numărul de urmăritori și impactul acestor creatori de conținut sunt reduse comparativ cu cei ai influencerilor celebri, experții susțin că Kremlinul are nevoie de voci locale pentru a promova în mod eficient imaginea unei vieți normale sub dominația Moscovei.

„Uitați-vă ce face Rusia în Mariupol”, spune Pavel Karbovsky, profesor la una dintre aceste școli de bloggeri, într-un videoclip recent pe TikTok, prezentând construcția unor noi blocuri de locuințe. „Stați, ei construiesc, nu demolează… acesta e Mariupol, orașul nostru rusesc!”, a afirmat acesta, potrivit antena3.ro.

Karbovsky face parte dintr-un număr tot mai mare de creatori de conținut care încearcă să contureze o imagine de renaștere în orașele și localitățile din cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia în 2022 – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. El susține că nu acționează ca propagandist. În schimb, misiunea lui este „de a arăta adevărul” despre viața din zonele controlate de Rusia, a precizat el, pentru CNN, din Donețk, în cadrul unui interviu video.

Totuși, oficialii ocupației încurajează activ astfel de creatori să publice conținut despre reconstrucția așa-numitelor teritorii „eliberate”, inclusiv în cadrul unor întâlniri oficiale.

CNN a analizat profiluri de influenceri locali care promovează proiectul de rusificare al Moscovei în Mariupol pe rețelele de socializare. Unele dintre ele sunt deschis pro-ruse și acuză Ucraina pentru suferințele din regiune, în timp ce altele adoptă un ton aparent apolitic. În ciuda audienței lor modeste – între 3.000 și 36.000 de urmăritori pe TikTok – conținutul lor axat pe reconstrucție poate strânge sute de mii de vizualizări.

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 90% dintre clădirile rezidențiale din Mariupol au fost avariate sau distruse în timpul atacurilor rusești, iar circa 350.000 din cei aproximativ 430.000 de locuitori de dinainte de război au fost nevoiți să fugă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că se crede că aproximativ 20.000 de civili au fost uciși, deși bilanțul exact nu poate fi verificat. Autoritățile ucrainene acuză Moscova că încearcă să ascundă dovezile privind victimele civile – o acuzație negată de Kremlin.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion