„Ieșirile” homofobe ale vedetelor din Moldova au fost taxate în raportul privind situația drepturilor LGBT+

Declarațiile homofobe și transfobe ale mai multor persoane publice din Republica Moldova, printre care cântăreața Lia Taburcean, regizoarea Daniela Burlaca sau omul de afaceri Gabriel Stati, au fost subiect de controverse și critici în raportul anual GENDERDOC-M privind situația drepturilor LGBT+. Acestea, alături de alte episoade marcante, inclusiv reacții la evenimente internaționale, au scos la iveală atitudini contradictorii și polarizarea societății moldovenești față de comunitatea LGBT+, scrie Realitatea.md.

În data de 8 ianuarie cântăreața Lia Taburcean a făcut o postare (story) pe rețeaua sa de socializare Istagram: „Îmi e scârbă, de fapt puțin spus scârbă. Eu mereu voi rămâne cu gândirea mea din epoca de piatră (așa cum spun mulți) și rămân cu părerea că un Bărbat care e Femeie, nici nu știu naibii cum să zic) păi ar trebui să nu fie dezgustător și prea pronunțat. Păstrați o distanță dracului de Oamenii sănătoși și nu vă mai prostiți. Să mă ierte Publicul meu, dar este pentru prima oară când nu pot să mă abțin”.

În data de 11 ianuarie, după ce a fost criticată de mai mulți activiști și persoane publice a mai publicat un video cu următorul mesaj: „Dacă eu am greșit undeva, veniți și mă corectați, argumentați frumos… Imaginează-ți că tu acum ai un copil, 4-5 ani… și vede pe drum așa o situație, bărbat-bărbat, femeie-femeie, și te-ntreabă Ce se întîmplă, tată, și aș vrea eu tare să-i dai un răspuns, să văd cum o să răspunzi tu. Pentru că tot o să fie de folos pentru societate, că 8 eu tot nu știu ce să răspund.”, „Eu nu mai vreau să vorbesc despre asta, eu mi-am făcut părerea mea și știu tot”.

În data de 16 aprilie regizoarea Daniela Burlaca a dat un interviu (min 51.06) „Cultura din Moldova, “vedetele” din teatru și intimitățile de pe scenă”, în care a fost întrebată dacă crede în dragostea între două femei sau doi bărbați, răspunsul ei a fost „Nu”.

În data de 16 iunie, Gabriel Stati, omul de afaceri, vicepreședintele companiei „Ascom Group” a postat pe pagina sa Facebook o poză homofobă, în care un bărbat protejează copiii săi de curcubeu.

În data de 26 iulie la emisiunea Natei Albot „Mulțumesc pentru întrebare” a fost invitat Alexandru Comerzan, un bucătar cunoscut. Comerzan a avut următoarele declarații despre persoanele LGBT: „Dar pe mine mă deranjează faptul că în ziua de azi partea feminină devine bărbat, iar bărbatul se transformă în femeie. Cred că e evident acest lucru. Uitați-vă ce se face în societate. Promovarea LGBT. Eu sunt de acord că ei au fost mereu, din Imperiul Roman, dar asta nu înseamnă că trebuie să strigi în gura mare că vrei drepturi. Eu nu mă sărut în public nici cu soția, de ce ei o fac? Eu nu iubesc așa ceva. (…) Uite, eu am un prieten gay în Italia, dar el nu arată că e. El se îmbracă, vorbește ca mine”.

În data de 1 august în timpul Olimiadei în Paris a avut loc meciul de box din turneul feminin, dintre Imane Khelif, din Algeria, și Angela Carini, din Italia. Angela Carini a abandonat duelul cu Imane Khelif, o sportivă din Algeria, în mai puțin de un minut, acuzând lovituri deosebit de puternice din partea adversarei, peste puterea unei femei normale. Incidentul a fost urmat de un val de reacții care au blamat organizatorii de la Jocurile Olimpice pentru decizia de a o accepta pe pugilista din țara magrebiană la Jocurile Olimpice, în condițiile în care ea fusese descalificată de la ultima ediție a Mondialelor pentru că testele de gen au scos la iveală faptul că avea nivelul de testosteron egal cu cel al bărbaților. Imane Khelif are sindromul Swyer și multe persoane au perceput-o fiind o femeie trans, ceea ce a stârnit mai multe mesaje transfobe din partea mai multor persoane publice din Moldova.

Vitalie Călugăreanu jurnalist: „Chiar eram curios când o să înceapă să apară asemenea situații. Iată că au apărut. Când ai ceva între picioare, dar zici că o ai numai ca să te pi…și din picioare, dar în realitate te simți fată. Cred că omenirea ar trebui să se oprească și să mediteze un pic. Este abia primul semnal că am luat-o hăisa.”. Când au apărut informații despre situația reală a sportivei, Vitalie a șters postarea. Ștefan Bejan, reporter de investigații la „Cutia neagră” a scris: „Este foarte important să înțelegem cu toții că toleranța are și ea o limită. Dacă a fi tolerant cu cineva, înseamnă că altcineva are de suferit – nu mai e toleranță, e discriminare. Și da! Extremele se alimentează reciproc”.

Iuliana Mamaliga, jurnalistă: „Toleranța asta a voastră, cu tot a vostru, cu tot fanatismul p… prăsadei”. Iuliana la fel a șters postare. Dragoș Galbur, medic-stomatolog, fost candidat la funcția de primar a capitalei: „Nu am cum să mă abțin văzând acest teatru al absurdului. Bărbatul biologic, algerianul Imane Khelif, care se identifică drept femeie, face ravagii pe ringul de box la olimpiadă. Decizia organizatorilor jocurilor olimpice de la Paris de a permite ca un bărbat să boxeze cu femeile, a atins apogeul mizeriei ideologice. În poză este sportiva din Italia, Angela Carini, care astăzi, după doar 46 de secunde a abandonat în lacrimi partida de box în urma loviturilor primite de la bărbatul Imane Khelif, care se identifică drept femeie, strigând „nu e drept”. La jocurile olimpice de la Paris, în competiția de box feminin au fost admiși doi bărbați, algerianul Imane Khelif și taiwanezul Lin Yu-ting, gata să căsăpească toate femeile în ring, pentru a obține medalia olimpică”. Și această postare a fost ștearsă.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion