Gaură în buget! Cât costă organizarea conclavului pentru alegerea noului papă?

Ieri a început unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Bisericii Catolice: alegerea noului papă. 133 de cardinali din întreaga lume s-au reunit în cel mai numeros conclav organizat vreodată. Potrivit AFP, costurile ceremonialului cad în sarcina Vaticanului, subiect pe marginea căruia păstrează însă discreția, iar statul italian, conform Tratatului de la Latran din 1929, își asumă costurile legate de securitate, transmite Agerpres. De la un an la altul, Vaticanul dă dovadă de o tot mai mică transparență în ceea ce privește cheltuielile sale, iar deficitul crește de la an la an.

În 2005, moartea papei Ioan Paul al II-lea și alegerea succesorului său, Benedict al XVI-lea, au însemnat o gaură de șapte milioane de euro în finanțele deja fragile ale Vaticanului, potrivit bilanțului publicat de Sfântul Scaun.

După demisia istorică a lui Benedict al XVI-lea în 2013, Sfântul Scaun nu a oferit detalii despre costul conclavului care a dus la alegerea papei Francisc. A raportat în schimb un deficit de 24 de milioane de euro în acel an.

Primarul Romei din acea vreme, Gianni Alemanno, a cerut statului să vină în ajutorul municipalității și a evaluat la 4,5 milioane de euro costurile legate de transportul public, creșterea cheltuielilor destinate agenților muncipali, dar mai ales costurilor legate de securitatea vizitatorilor, atât în Roma, cât și în Vatican, care este un stat independent.

De data aceasta, guvernul ultraconservator al premierului Giorgia Meloni a luat deja măsuri: a semnat, a doua zi după moartea papei Francisc pe 21 aprilie, un decret care deblochează fonduri pentru mobilizarea protecției civile italiene, însărcinată cu ”mobilitatea, asistența și primirea” în special a delegațiilor străine, ”până la alegerea noului suveran pontif”, alături de poliția italiană sub autoritatea prefectului Romei.

Costul total pentru statul italian nu a fost încă ”estimat”, a precizat la finalul lunii aprilie ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, ”dar o măsură a fost deja adoptată pentru primele cinci milioane de euro”.

Guvernul a amintit că în 2005, 11.900 agenți de securitate, 1.000 de pompieri și 5.000 de funcționari au lucrat în cadrul funeraliilor și apoi al conclavului.

Pe lângă costuri, municipalitatea din Roma și comercianții din oraș se pot aștepta și la efecte pozitive: potrivit asociației pentru protecția consumatorilor Codacons, ”prețurile la Roma” ale hotelurilor și cazărilor au ajuns la un ”nivel stratosferic” cu prilejul funeraliilor lui Francisc, între 200 și 2.000 de euro pe cameră în proximitatea Vaticanului în comparație cu 170-780 de euro într-o perioadă normală din același sezon, deja foarte turistic.

Vaticanul este afectat în continuare de o scădere a donațiilor din partea credincioșilor și de plasamente financiare cu randamente aleatorii în timp ce cheltuielile sale administrative, în special costurile cu personalul, sunt în creștere.

Imaginea sa a fost totodată afectată de scandaluri privind deturnări de fonduri, cum a fost cel în care a fost implicat cardinalul Becciu, care nu a fost autorizat să voteze în conclavul care începe miercuri

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion