Avocații lui Ilan Șor au contestat decizia primei instanțe care le-a respins cererea de anulare a procesului-verbal privind aplicarea sechestrului pe vila oligarhului din strada Lacului, Chișinău. Recursul a fost depus la Curtea de Apel pe data de 15 aprilie. Reședința, un complex de clădiri somptuoase în care Șor locuia pe când se afla în Capitală, a fost revândută în 2019 unui apropiat de-al său – Serghei Trohin, care figura în acte drept proprietar, transmite Anticoruptie.md.
Trohin, fost colaborator al lui Șor în perioada în care acesta era primar la Orhei, lucrează în prezent în cadrul Direcției Cultură a Consiliului Raional Orhei. El a devenit oficial proprietar după ce a acționat în judecată Banca de Economii și pe Ilan Șor, adjudecându-și bunul. Deși nu s-a prezentat la nicio ședință, Trohin este reprezentat de un avocat.
Autoritățile însă îl consideră pe Șor „beneficiarul efectiv” al vilei. Executorul judecătoresc și-a bazat acțiunea pe o ordonanță emisă de ofițerul CNA, în cadrul unui dosar penal ce vizează recuperarea prejudiciului cauzat statului.
Judecătoarea Nadejda Mazur a constatat că avocații lui Șor reprezintă interesele unui terț și a explicat că doar proprietarul din acte, adică Serghei Trohin, poate solicita în instanță ridicarea sechestrului.
Între timp, două apartamente deținute de Ilan Șor în Chișinău au fost reevaluate și urmează să fie scoase la licitație pe data de 24 aprilie. Valoarea acestora a fost majorată cu peste 100.000 de euro, iar prețul total ajunge la aproape 643.000 de euro.
Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor a fost obligat de instanță să restituie peste cinci miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii. Până acum, în conturile băncii au ajuns doar circa 600.000 de lei.