FOTO, VIDEO Tinerii au învăţat despre beneficiile integrării europene şi cum să recunoască știrile false la tabăra de vară educativă

În timp ce unii tineri se odihnesc la mare sau la munte, alţii aleg pentru vacanţa de vară taberele educative. Este şi cazul a 25 de tineri din mai multe regiuni ale ţării, care au participat la EU Media Camp, organizată la Vadul lui Vodă. Pe lângă distracţie, aceştia au învăţat să producă conţinut media calitativ şi corect, să poată distinge o ştire falsă de una adevărată şi au aflat beneficiile, dar şi despre cum decurg procesele de integrare europeană.

„Ne dorim ca tinerii de aici să iască un bagaj minim de informații despre ce înseamnă propaganda și manipularea, să știe că pe online fake-urile și știrile false nu arată cum ne-am obișnuit noi până acum, să fie clar că este dezinformare, dar că ele sunt construite, din păcate, foarte inteligent și sunt greu de depistat, și desigur să-i motivăm ca ei să devină un factor decisiv în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, să devină niște voci în rândul comunității din care fac parte, să facă conținut multimedia despre integrare europeană, să facă conținut multimedia despre fake-news, despre deep fake-urile care circulă la acest subiect”, spune comunicatoarea Centrului Media pentru Tineri, Mădălina Grosu.

Printre activitățile preferate de tinerii de la tabără se numără vizita la Guvern, una dintre cele trei instituţii importante din stat. L-au întâlnit pe Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului, care le-a vorbit despre miturile legate de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Eu sunt convinsă că noi nu doar că avem șansa, dar 100% ne vom integra în UE, vom avea un viitor mai bun, se vor îmbunătăți educația și medicina, vom fi ajutaţi financiar” sau „Am învățat că, la momentul dat, suntem mai aproape decât niciodată să fim țară membră UE”; „Mi-a plăcut foarte mult vizita noastră la Guvern și întâlnirea cu domnul Daniel”, sunt câteva dintre reacţiile tinerilor participanţi la EU Media Camp.

Organizatorii taberei de vară îşi pun mari speranţe că tinerii vor pune în practică cele învăţate şi vor promova bunele practici europene.

„Ne așteptăm să continuie să creeze conținut calitativ și adevărat, și atunci când o să meargă în comunitatea lor, acasă, să împărtășească experiența lor, să creeze conținut video și cu părinții, și cu bunei, și cu profesorii, și cu colegii de la școală, și atunci când vor avea ocazia și vor auzi un fake, să se asigure că toți cei din jurul lor vor ști asta”, susţine Gabriel Encev, trainer de educație media.

Materialul video a fost creat în cadrul Programului de Internship în Jurnalismul TV şi Online, desfăşurat de către Rlive TV în parteneriat cu Direcția generală educație, tineret și sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău sub egida Primăriei municipiului Chișinău.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion