Într-o bucătărie aglomerată din sediul Primăriei din Stockholm, bucătarii s-au reunit pentru a prepara o cină sofisticată, al cărei meniu este ținut secret, destinată oamenilor de știință și membrilor casei regale care vor participa miercuri la banchetul laureaților Nobel, transmite Agerpres.
Peste 40 de bucătari au sarcina de a prepara o masa formată din trei feluri de mâncare pentru acest banchet anual, la care vor participa laureații premiilor Nobel și familiile acestora, familia regală suedeză, precum și numeroase personalități importante din Suedia.
”Vrem să implementăm modul nostru de a găti, ADN-ul nostru, și să-l punem în această cină pentru 1.300 de persoane”, a spus Pi Le, care, alături de Tommy Myllymaki, este responsabil de primele două feluri de la banchetul de anul acesta.
”Trebuie să iei un element care dă gust și să-l interpretezi personal”.
Cei doi bucătari conduc un restaurant cu două stele Michelin situat pe insula Djurgarden din Stockholm.
Meniul a fost stabilit la finalul lui septembrie, după ”mai multe teste”, a spus Myllymaki.
Un secret bine păzit, meniul va fi dezvăluit doar atunci când invitații – bărbați îmbrăcați în frac și femei în rochii de seară – se vor fi așezat la cele 59 de mese din Blue Hall.
Bucătarii au voie totuși să împărtășească câteva curiozități. În prim-plan sunt ingrediente din pădurile nordice cum ar fi ciuperci porcini uscate la felul principal și fructe de porumbar și zmeură sălbatică la desert, în timp ce 400 de sticle de șampanie vor fi servite odată cu aperitivul.
Pentru bucătari, banchetul este și o afacere de familie.
Vesela a fost modernizată pentru prima dată de la crearea ei în urmă cu peste 30 de ani prin adăugarea unui cuțit de unt confecționat din stejar și creat de fratele lui Le.
Confecționarea manuală a celor 1.300 de cuțite din lemn provenit din sudul Suediei a luat destul de mult timp.
”A trebuit să aducem forță de muncă suplimentară ca să nu depășim termenul limită”, a spus Le. ”Mama, sora și tatăl meu au venit să ne ajute”.
Frida Backe, specialistă în patiserie și care participă pentru a doua oară la pregătirea meniurilor pentru banchetul Nobel, s-a inspirat din zilele petrecute alături de bunicii ei în pădure pentru a crea desertul de anul acesta.
Fructele de porumbar sunt ”niște fructe de pădure date uitării”, a spus ea. ”E nevoie de puțină încăpățânare și creativitate ca să le prepari”.
O festivitate separată are loc în Oslo, destinată laureatului premiului Nobel pentru Pace.










