Cum a învățat Irina VLAH limba de stat? „Nu mi-a fost ușor! Am insistat și ca fiica mea să studieze în această limbă”

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, fostă bașcană a Găgăuziei, a dezvăluit în cadrul podcastului „Sincer cu tine”, marca VIP Magazin cum i-a reușit să însușească limba de stat. A recunoscut din start că i-a fost dificil să învețe limba română și acum, ori de câte ori are ocazia, vorbește în limba română pentru a și-o perfecționa.

Procesul de învățare i-a luat trei ani, își amintește politiciana.

„Nu am învățat în timp record. Am învățat 3 ani, e timp lung. Am avut lecții în fiecare zi de la ora 6.00 la 8.00 și a fost timpul când era Covidul. Eu mereu rapid am învățat limbile, dar limba română am învățat-o greu. Am început să o învăț la 46 de ani și eu cred că memoria la copii e mai bună, dar la această vârstă e mai dificil, dar eu m-am străduit”, a menționat Irina Vlah.

Președinte „Platformei Moldova” a mai spus că nu a fost o problemă să aibă lecții atât de matinale, întrucât e obișnuită să îți înceapă activitățile de la ora 05:00 dimineața. Vlah a insistat ca și fiica sa, Anna să studieze limba română. Acest lucru i-a reușit și acum posedă limba de stat la un nivel înalt.

„Ea nu a dorit să învețe la școală în limba română și am înțeles prin fiica mea faptul că toți copiii din regiunea aveau frică de limba română. Am decis să învețe la școală cu predare în rusă, ca să nu o presez… Dar am luat o profesoară și a venit la noi să facă lecții de limbă română. Când a ajuns să aleagă facultatea, eu i-am spus unde să meargă și să învețe în limba română: ea a spus „nu”, dar eu am insistat. Acum vorbește foarte frumos româna, rusa, găgăuza, turca, engleza și puțină franceză”, a mai povestit ea.

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion