Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi sărbătoarea Sfântul Andrei, o zi încărcată de tradiții populare și superstiții, care reflectă credințele și obiceiurile străvechi ale neamului. Și dacă noaptea se vrăjește și se alungă spiritele rele, în ziua sărbătorii se renunță la unele activități obișnuite.
- În tradițiile populare, se spune că nu este bine să muncești din greu sau să faci treabă grea în ziua de Sfântul Andrei, deoarece aceasta poate atrage ghinionul și poate aduce rău în familie. Este o zi destinată mai mult relaxării, rugăciunii și respectării obiceiurilor.
- De Sfântul Andrei, în anumite zone ale Moldovei se crede că animalele sunt sensibile la schimbările de energie care au loc în această zi și de aceea se fac rugăciuni pentru protejarea lor. Uneori, se dau și hrănitoare pentru animale, pentru a le aduce noroc.
- Conform credinței populare trebuie evitate certurile și conflictele de Sfântul Andrei. Se spune că orice ceartă ar putea aduce rău sau nenorociri asupra celor implicați. În schimb, este o zi pentru a păstra pacea și armonia în familie.
- De asemenea, nu se recomandă aducerea în casă a unor obiecte care ar putea fi considerate „străine” sau aduse din afaceri care nu au o finalitate curată. În tradiție, este un moment în care trebuie să eviți orice „risc” care ar putea influența negativ gospodăria sau familia.
- O superstiție populară spune că este interzis să te speli pe cap în ziua de Sfântul Andrei, deoarece acest lucru ar putea aduce dureri de cap sau probleme de sănătate.
- O altă credință populară străveche îndeamnă să nu pronunți cuvântul “lup” de Sfântul Andrei. Așa previi pericolele și întâlnirea cu acest animal – considerau strămoșii noștri.