Mâncarea moldovenească și cea chineză se aseamănă mai mult decât am putea crede. Un angajat al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Moldova, Yifeng Song, „botezat” Sorin de profesorul său de limba română la universitate, spune într-un interviu cu Dorin Galben că bucătăria noastră-i amintește mult de patrie și că de fapt gusturile acestor două popoare se aseamănă.
„Mâncarea de aici mă face să mă simt ca acasă. Zeama, sarmalele nu au un gust puternic, e confortabil. Noi avem lucruri asemănătoare. În provincia mea ne place gustul de acrișor. Noi tot facem supă de găină și-i punem tăiței. Noi mâncăm varză murată, chiar dacă nu-s sarmale, dar folosim același lucru. Cel mai mult îmi place zeama. Și plăcintele, și baba neagră. Seamănă foarte mult cu un fursec din orașul meu natal”, povestește Sorin din China.
Totuși, rădăcinile istorice ale Babei negre sunt în tradițiile bucătăriei monahale. Primele mențiuni ale rețetelor similare cu Baba neagră apar în Carte de bucate boierești. Acum, acest deliciu este specific mai mult raioanelor de Nord ale țării.