La indicația lui Șor, Baskov, Stas Mihailov și Kirkorov au transformat piesa „Inima mea e Moldova” în mesaj anti-UE

Cântecul „Inima mea e Moldova” a fost folosit fără acordul deținătorilor drepturilor de autor în scopuri politice. Cristofor Aldea-Teodorovici și Anda Vahnovan anunță că vor intenta procese, după ce Blocul „Victorie” a utilizat melodia pentru a îndemna cetățenii să nu susțină referendumul, scrie Realitatea.md.

Piesa, pe versurile lui Simion Ghimpu și muzica lui Ion Aldea Teodorovici, a fost cântată de către Stas Mihailov, Filip Kirkorov și Nicolai Baskov. Deținătorii drepturilor patrimoniale susțin că versiunea cântăreților din Rusia este o „parodie jalnică” și „un truc electoral eșuat”.

„Am depus demers la organele de drept (care au pârghiile și pentru spațiul cibernetic) – personal și cu ajutorul juristului meu, din moment ce am descoperit și eu conținutul pe toate rețelele zilele astea. Am chemat-o si pe Dna Ghimpu, deținătoarea drepturilor de autor asupra textelor scrise de Simion Ghimpu, pentru a fi și Dumneaei parte a dosarului.

Am hotărât sa acționez cât mai rapid juridic, pentru că de obicei Facebook și YouTube sau alte rețele nu reacționează mereu pozitiv (pur si simplu nu șterg conținutul) dacă raportezi personal copywrite infringement și dacă e început un caz penal sau civil sunt mult mai receptivi”, a precizat pe rețelele de socializare fiul lui Ion Aldea Teodorovici.

Veta Ghimpu-Munteanu, soția regretatului Simion Ghimpu, a precizat pe rețelele de socializare că nu este prima dată când, în campanie electorală, melodia este folosită fără acordul deținătorilor drepturilor de autor.

„În cel mai nerușinat mod sunt lipite la începutul și sfârșitul cântecului mesaje video cu propagandă rusească anti UE, ceea ce este revoltător și inadmisibil. Autorii cântecului, patrioți adevărați ai neamului, au transmis alt mesaj prin această lucrare folosit acum ca instrument de propagandă”, precizează artista.

Fiica lui Simion Ghimpu, la fel, s-a arătat revoltată de faptul că melodia a fost folosită în scopuri politice. Anda Vahnovan a menționat că va intenta procedurile judiciare necesare.

„Să asociezi numele de mai sus cu numele Ghimpu și Teodorovici este cel puțin un truc electoral eșuat. O jignire la adresa autorilor. Piesa merită pe deplin cele peste 16.000 de distribuiri din ultimele zile. Indiscutabil. A fost și va rămâne un hit de-a lungul anilor, scris din drag pentru plaiul natal, însă nu în această variantă distorsionată”, a precizat Vahnovan.

În spotul lansat, Kirkorov și Baskov apar în haine stilizate. Muzica și spotul sunt însoțite de narative manipulatorii și mesaje anti-UE, inclusiv referitoare la economie, comunitate LGBT și valori tradiționale. La finalul secvenței video apare inscripția în care populația țării este îndemnată să voteze „NU” la referendum.

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion