VIDEO „Copii de deputați șpăgari”: Este vorba de luarea de mită de la pasageri la aeroportul Chișinău

Părinții lor sunt adversari politici. Asta nu-i împiedică, însă, să-și dea mâna în posibile scheme de corupție. Este vorba de trei inspectori vamali, odraslele unor aleși ai poporului: doi din actualul Legislativ, dar din fracțiuni parlamentare diferite: cea a Partidului Acțiune și Solidaritate, respectiv, a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și unul care a ocupat fotoliul de deputat în cadrul fracțiunii Partidului Democrat din Moldova în două Legislative anterioare.

Aceștia sunt învinuiți de procurori că ar fi luat mită între 50 și 1.000 de dolari de la unii pasageri ai Aeroportului Internațional Chișinău pentru a le permite să introducă sau să scoată bunuri din țară, ocolind plata taxelor vamale. Despre cine este, mai exact, vorba și la ce etapă se află cauza penală, au investigat jurnaliștii de la „Cu Sens”.

Pe 1 aprilie 2024, ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii municipiului Chișinău efectuează mai multe percheziții în birourile, mașinile și domiciliile unor angajați ai Serviciului Vamal, care activează pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. Perchezițiile au loc în cadrul unui dosar de corupție, în care sunt vizați opt inspectori vamali, bănuiți că ar fi luat mită între 50 și 1.000 de dolari, pentru a permite introducerea sau scoaterea bunurilor din țară, fără achitarea unor taxe vamale.

Printre inspectorii vamali bănuiți de corupție sunt și trei copii de foști și actuali deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Unul din ei este Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, care a ajuns în Legislativ pe lista partidului de guvernare – Partidul Acțiune și Solidaritate. Aceasta are 33 de ani și este inspectoare vamală de mai bine de doi ani. Anterior, a fost ofițer al Biroului de Curieri Speciali, aflat în subordinea Serviciului de Informații și Securitate, structură în care, spune ea, a activat aproape nouă ani. În cadrul dosarului de corupție, pornit de procurori pe 21 decembrie 2023, Diana Cazacu are statut de învinuită și este cercetată în libertate.

Un alt inspector vamal implicat în scandalul de corupție de la Aeroport este Ion Mudreac, fiul cel mare al deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac. Ion Mudreac are 28 de ani și lucrează de patru ani și șase luni în cadrul Serviciului Vamal. Potrivit procurorilor municipiului Chișinău, care instrumentează cazul de luare de mită, acesta are statut de învinuit și este cercetat în libertate.

Și fiul fostului deputat al Partidului Democrat din Moldova, Gheorghe Brașovschi, Constantin Brașovschi, este vizat în scandalul de corupție de la Aeroport. Inițial, acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Ulterior, i-a fost schimbată măsura preventivă, fiind pus sub control judiciar.

Investigația poate fi citită integral aici.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion