Moldoveanca Dumitrița Sandu construiește rachete în Franța: „Mă uitam la cer și mă gândeam oare ce este acolo?”

Dumitrița Sandu, în vârstă de 27 de ani, originară din Republica Moldova deține funcția de inginer aerospațial în construirea rachetelor, în special Ariane-6, racheta care a fost lansată pe 9 iulie 2024. Este și lider al părții de control și comandă al unui motor mai mic din al doilea stadiu. Cum a ajuns acolo și de unde anume provine, a povestit la ediția de interviuri „monolog” al jurnalistului Dorin Galben, scrie Realitatea.md.

S-a născut la Chișinău, dar 2 ani a locuit la buneii din Holercani, pentru că mama sa a fost nevoită să plece peste hotare, în Italia. Mai târziu, a plecat și ea acolo, dar până atunci nu poate uita viața de la sat, „primul său contact cu natura”, în special cerul. Deja în Italia a descoperit că îi place mult matematica și fizica și deja în clasa a 12-a era determinată că vrea să devină inginer aerospațial.

„Îmi amintesc că era noaptea, era iarnă, era zăpadă. Eu m-am așezat pe zăpadă, mă uitam la cer și mă gândeam oare ce este acolo, în cosmos, oare suntem singuri sau nu? Atunci eu mi-am dat seama că mi-ar plăcea mult să contribui la cercetarea, descoperirea Universului. M-a cucerit faptul că acea lume este nedescoperită. … Trebuia să trec un test obligatoriu. Atunci a trebuit să învăț o limbă de la capăt. Am învățat italiana, latina, literatura italiană, franceză. Mi-a fost greu să gândesc în limba italiană. În clasa a 12-a am avut norocul să discut cu un cetățean moldovean, Anatol, care operează în domeniul spațiului. Tot el m-a îndrumat să urmez studiile în domeniul aerospațial”.

Și-a făcut studiile la Universitatea din Padova, unde a reușit să treacă de examenul de admitere. A făcut și masteratul în același domeniu.

„Cu fiecare curs pe care îl făceam, care era mai detaliat în tot ce ține de domeniul aerospațial, cu atât mai mult eu înțelegeam că îmi place asta mai mult. În toți acești ani de studii s-au întâmplat multe lucruri: am devenit cofondatoarea proiectului „Ozon” privind crearea unui dispozitiv care, datorită unui balon stratosferic, a fost ridicat la 35 km. Până la absolvirea facultății, am făcut un schimb de experiență în Franța, unde am făcut stagiu într-un laborator, iar obiectivul său era să creăm o metodă de control fără sensor pentru a verifica un motor, ceea ce mi-a permis mai apoi să mă specializez și să fac al doilea stagiu”.

Așa a ajuns la Toulouse să învețe domeniul aviației. Tot acolo, a avut grijă de designul sistemului de aer condiționat în avion și cu trei ani în urmă a fost contactată de o companie cu oferta de muncă pe care nu a refuzat-o.

„Am făcut 600 km din nordul Franței pentru a merge la interviu. Au fost trei interviuri în total. Această companie este prima companie din Franța care a construit o rachetă. Aceste rachete sunt principalele rachete care sunt folosite de ESA. În anul 2021, am fost angajată într-o echipă de aproximativ 20 de persoane. Eu sunt singura femeie. Ceea ce eu apreciez în echipa noastră e că nu a fost niciodată niciun fel de discriminare”.

Dumitrița Sandu a mai dezvăluit că a fost inspirată de mama sa care a crescut-o și care a muncit mult, și i-a fost exemplu. Până acum, a participat la o lansare de rachetă și cu siguranță o așteaptă și alte reușite.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion