Pe măsură ce criza pensionării din America ia amploare, crește și visul de a se pensiona în străinătate, unde orașele sunt accesibile pe jos, serviciile sociale bune și costul vieții accesibil. Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, potrivit unui sondaj Monmouth University din 2024. Europa continuă să se afle în fruntea listei pentru mulți dintre cei care visează la o mutare în străinătate, scrie Forbes.
De ce Europa? Motivele pentru pensionari pot fi, de asemenea, nesfârșite: dorința de a experimenta cultura strămoșilor lor; faptul că s-au bucurat de vacanțe pe bătrânul continent și își imaginează că vor petrece mai mult timp acolo; clima; calitatea generală superioară a vieții; motivații politice, ideologice sau economice pentru a dori o schimbare radicală.
Europa poate oferi ceva pentru toată lumea pentru că, la urma urmei, după cum explică un raport recent al World Population Review (WPR) privind cele mai ieftine țări europene 2024, „Europa în ansamblu are 50 de țări, dintre care 27 fac parte din Uniunea Europeană”.
Europa este adesea asociată cu costuri ridicate ale vieții pentru călători, expatriați și rezidenți permanenți deopotrivă, în special în Europa de Vest și în țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt comparativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite.
Conform Biroului de Statistică a Muncii, un american de 65 de ani și peste cheltuiește 4.818 de dolari pe lună în Statele Unite. În unele țări europene, se poate trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 și 1.500 de euro.
În afară de costul vieții, factori precum asistența medicală, divertismentul, siguranța, viața culturală și ușurința de a învăța limba locală (deoarece majoritatea nu sunt anglofone) se numără printre factorii care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o țară europeană care oferă posibilitatea de a trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 și 1.500 de euro.
România
România se numără printre țările care apar aproape în unanimitate pe listele celor mai accesibile țări europene. Peisaje uimitoare, orașe pitorești și orașe colorate se adaugă unui stil de viață foarte accesibil.
Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de compania de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume în ordinea de la cele mai scumpe la cele mai puțin scumpe locuri în care să trăiești.
„Acesta a evaluat costurile comparative ale mai mult de 200 de elemente în fiecare locație – de la inflație și fluctuațiile cursului de schimb, volatilitatea economică și geopolitică, costurile pentru locuințe, alimente și transport până la îmbrăcăminte, articole de uz casnic și divertisment”, potrivit Forbes.
În București, chiria pentru un apartament cu un dormitor costă în jur de 400 de euro pe lună, iar utilitățile adaugă 100 de euro.
În zone ale țării precum regiunea de nord, bugetul lunar pentru o persoană începe de la aproximativ 600 de euro.
De la aderarea sa parțială la spațiul Schengen, țara, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: „oferă o viză națională de lungă ședere care permite intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe pentru o perioadă care nu depășește 90 de zile”.
Cetățenilor americani li se permite să viziteze România fără viză pentru un total de 90 de zile într-o perioadă de 6 luni.
Deși face parte din U.E., România nu folosește moneda euro, ceea ce este considerat de unii ca fiind unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară.
Portugalia
Nu este un secret faptul că pensionarea în Portugalia oferă un cost al vieții scăzut, proprietăți imobiliare accesibile, un sistem de sănătate bun, o climă caldă și localnici prietenoși.
Prin urmare, nu este de mirare că Portugalia este foarte populară în rândul pensionarilor și relativ accesibilă în acest moment – și că unii experți se așteaptă ca prețurile să crească. Acest lucru se întâmplă deja în orașe populare și atractive precum Lisabona și Porto.
Cu toate acestea, deși este mai scumpă decât multe dintre țările din Europa de Est, Portugalia este încă considerată a fi cea mai ieftină din Europa de Vest.
Prețurile din Portugalia sunt aproximativ la jumătate sau chiar la o treime față de alte țări din Europa de Vest, atât timp cât nu se intenționează să se stabilească în Lisabona.
Serviciul de sănătate portughez este accesibil tuturor cetățenilor și rezidenților legali și, în mod normal, este gratuit, deși pot exista unele taxe mici asociate cu vizitele la camera de urgență și cu utilizarea ambulanței.
Republica Cehă
Deși costurile sunt mai ridicate în frumoasa capitală, Praga, restul țării oferă peisaje superbe, zone rurale pitorești și proprietăți imobiliare foarte accesibile.
Bugetul lunar pentru o persoană care locuiește în Republica Cehă este de aproximativ 950 euro, conform tabelelor World Population Review.
Situată în Europa Centrală, Republica Cehă oferă acces ușor la alte țări europene, inclusiv Austria și Germania.
Nivelul de trai din Republica Cehă este aproximativ la fel ca cel din Germania, dar costă aproximativ jumătate.
Bulgaria
O altă țară slavă, Bulgaria, este considerată una dintre bijuteriile ascunse ale Europei pentru călători și expatriați pe aproape fiecare listă de țări accesibile din Europa.
Bulgaria, care a aderat la U.E. alături de România în 2007, oferă orașe bogate în istorie, peisaje frumoase, plaje uimitoare de-a lungul Mării Negre și munți pentru schiat iarna.
Bugetul lunar al unei persoane pentru a trăi în Bulgaria este calculat să înceapă de la 600 de dolari.
Sofia, capitala frumoasă și vibrantă, se află pe locul 168 în clasamentul Mercer de anul trecut privind costul vieții în orașe. Acolo, apartamentele cu un dormitor pot fi găsite la aproximativ 400 euro, iar facturile de bază la aproximativ 100 de euro.
„Bulgaria este cel mai sărac membru al U.E. și încă depune eforturi pentru a-și dezvolta infrastructura, a-și crește nivelul general de trai și a descuraja corupția. Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai recomandate țări de destinație din Europa”, potrivit Forbes
Spania
Spania este una dintre cele mai accesibile destinații pentru pensionare din Europa.
„Vreme caldă, un stil de viață ridicat și relaxat, bucătărie excelentă, asistență medicală foarte bună, un sistem educațional competitiv și o cultură primitoare”, se numără printre avantajele menționate în ghidul Get Golden Visa.
Aproximativ șase milioane de străini trăiesc în Spania, unde oamenii se pot pensiona confortabil cu aproximativ 2.000-2.200 de dolari pe lună, aproximativ 25.000-27.000 de dolari pe an.
Agenția „Moving to Spain” a publicat topul celor mai accesibile 10 locații spaniole pentru pensionare, luând în considerare prețurile chiriilor, temperatura medie anuală, populația de expatriați și pensionari, serviciile medicale, rata criminalității și rata impozitului pe avere.
Lista include: Cádiz, Córdoba, Oviedo, Gijón, Salamanca, Lloret de Mar, Burgos, Almuñécar.