Cât de periculoase sunt loviturile la cap suferite de sportivii amatori? S-a făcut un studiu

Sportul are un efect benefic asupra creierului, iar riscul ca sportivii amatori care se lovesc la cap în timpul meciurilor să se confrunte cu declin cognitiv pe termen lung este redus, sunt concluziile unui studiu citat de The Guardian, scrie Digi24. În schimb, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu se aplică în cazul sportului profesionist.

Studiul, cel mai amplu de acest gen, a fost realizat pe 15.000 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, iar în cadrul lui a fost analizat istoricul contuziilor suferite de aceștia. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au practicat diverse sporturi și au avut episoade în care au suferit lovituri la cap au stat mai bine la capitolul performanței cognitive față de cei care au transmis că nu au suferit contuzii.

De asemenea, din studiu mai reiese că leziunile cerebrale provocate de loviturile la cap se resimt mai puțin dacă au fost produse în timpul practicării sporturilor.

„Acest studiu arată că practicarea sportului poate aduce beneficii pe termen lung ce cântăresc mai greu decât efectele negative ale contuziilor, iar acest lucru ar putea avea implicații serioase pentru deciziile politice din sfera participării la sporturile de contact”, a explicat profesoara Vanessa Raymont, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului.

Studiul a comparat modul în care reacționează persoane care au suferit una, două, trei sau mai multe, sau nicio contuzie în timpul practicării sportului față de persoane care au suferit același număr de contuzii în alte contexte, cum ar fi accidentele de mașină.

Gupul de persoane care au suferit contuziile în timp ce practicau sport are rezultate mai bune în ceea ce privește capacitatea memoriei, mai menționează autorii. În schimb, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu se aplică în cazul sportului profesionist, având în vedere că loviturile la cap în acest context sunt „mult mai frecvente și severe”.

„În comparație cu sportul de elită, cel de comunitate este mai sigur, iar contuziile și riscul de daune pe termen lung asupra sistemului nervos sunt depășite de efectele benefice asupra sănătății fizice, mentale și sociale”, a comentat și John Fairclough, profesor la Progressive Rugby.

În schimb, cercetătorii mai subliniază faptul că „există semne serioase de întrebare” asupra participării copiilor în sporturile de contact și că trebuie făcute mai multe studii pentru a stabili riscul asupra dezvoltării creierului minorilor.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion