Autoritățile din Moldova, responsabile de domeniul agriculturii, iau în calcul aducerea în țară a unor culturi agricole care ar fi adaptate temperaturilor aride, deoarece normele de precipitații anuale abia de ajung la 70% din necesar în jumătate de țară, singura soluție ar fi identificarea soiurilor rezistente la asemenea condiții climatice.
Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru, difuzată la RLIVE TV, că până în toamnă vor fi prezentate mai multe culturi care ar putea fi introduse în circuitul agricol din țară.
„Suntem într-un proces de schimbare a modului de cercetare și inovare pentru a identifica ce fel de culturi putem crește pentru a fi rezilienți în viitor. Aici discutăm despre kiwi, smochine și alte culturi exotice deocamdată pentru noi. O altă plantă care acum sperie lumea este cânepa industrială. Planta este foarte bine rezistentă la secetă și are o productivitate la hectar comparabilă cu cea a porumbului sau grâului. Avem și alte culturi care pot fi introduse în condițiile de secetă de la noi cum ar fi năutul sau muștarul”, a concretizat secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Iurie Ușurelu, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, organizație care promovează irigarea, consideră necesară punerea în practică a noilor tehnologii capabile să mențină umiditatea în sol.
„Astăzi avem nevoie să ne focusăm pe culturi creșterea cărora coincide cu perioada de ploi. Pentru a face economie de apă este bine să optăm pentru cultivarea intensivă care permite irigarea inteligentă. Acum tehnicile de creștere extensivă nu mai sunt rentabile pentru că solicită cantități enorme de apă care se pierd în sol. Totodată este bine ca agricultorii să uite de plugurile cu brazdă adâncă în favoarea tehnologiilor moderne care permit menținerea apei în sol”, a menționat Iurie Ușurelu.
Actualmente în Republica Moldova sunt irigate aproximativ 40.000 de hectare de suprafețe agricole. Autoritățile își propun să dubleze cifra până în anul 2030, însă chiar și așa suprafața terenurilor irigate va fi de aproape patru ori mai mică decât în anul 1990.
Singura soluție, potrivit invitaților emisiunii „Consens Național”, rămâne trecerea la culturi agricole mai puțin pretențioase la condițiile aride înregistrate în ultimii ani pe teritoriul Republicii Moldova.
Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!