5 motive pentru a face sport dimineața

Nu vedeți sensul de a vă trezi dis de dimineață și imediat să vă apucați de exerciții? Din acest motiv, v-am pregătit un articol care vă poate schimba viziunea asupra exercițiilor făcute dimineața devreme. Antrenamentul de dimineață poate îmbunătăți calitatea vieții atât fizic, cât și psihic.

1. Cresc activitatea în timpul zilei

Antrenamentul de dimineață este unul dintre cele mai bune moduri de a vă menține energia pe tot parcursul zilei. Datorită antrenamentului matinal, corpul și mintea vor îndeplini mai ușor sarcinile zilnice. În timpul exercițiilor, plămânii și inima sunt alimentate cu oxigen și nutrienți, ceea ce îmbunătățește rezistența și performanța organismului. Prin urmare, creșterea energiei reduce oboseala și ameliorează epuizarea.

2. Îmbunătățesc buna dispoziție

Este dovedit științific că exercițiile fizice îmbunătățesc buna dispoziție și sunt benefice în combaterea depresiei și a anxietății. După antrenament, organismul elimină endorfinele, care reduc stresul și durerea. Cuvântul ”endorfina” este compus din termeni precum – endogeni, ceea ce înseamnă în interiorul organismului și morfină. În organismul nostru endorfinele au un efect similar ca și categoria de medicamente numită opioide.

3. Susțin calitatea somnului

Conform rezultatelor studiului din anul 2014, antrenamentul de dimineață are un efect pozitiv asupra somnului. Persoanele care au participat la acest studiu au menționat că au dormit mai bine în zilele de antrenament, atunci când au făcut exerciții la ora 7.00. Somnul lor a fost mai profund și noaptea nu se mai trezeau atât de des.

Somnul este asociat și cu un alt beneficiu care este legat de melatonină – hormonul somnului. Rolul acestui hormon este de a duce corpul în faza de relaxare pentru ca seara să adormiți mai bine. Plimbarea de dimineață crește nivelul de melatonină în timpul nopții. Acest lucru înseamnă că antrenamentul de dimineață vă ajută să adormiți seara mai repede

4. Mențin tensiunea arterială și glicemia sub control

Hipertensiunea arterială este o boală cardiovasculară foarte răspândită, care afectează între 20 și 50% din populația adultă din țările dezvoltate. Doar un procent foarte mic de persoane care suferă de hipertensiune arterială ține sub control această boala. În țările Europei Centrale, doar 20-25% dintre pacienți își pot menține tensiunea arterială prin tratament.

5. Cresc nivelul cortizolului și testosteronului

Corpul nostru secretă hormoni la intervale de timp diferite, de aceea este indicat să vă programați antrenamentele în funcție de aceste intervale. Cortizolul, hormonul stresului începe să fie secretat la primele ore ale dimineții, iar nivelul acestuia începe să scadă seara. Prin urmare, un studiu realizat în anul 2008 consideră că exercițiile fizice matinale sunt o modalitate excelentă de a crește nivelul cortizolului, ceea ce duce la senzația de trezire dimineața devreme.

Pe lângă cortizol, antrenamentul de dimineață influențează și un alt hormon important – testosteronul.  Acesta, în cazul bărbaților influențează mai multe funcții vitale, ca de exemplu, reface energia și este responsabil pentru creșterea mușchilor.

Pentru mai multe, abonează-te la canalul de TELEGRAM!

Mai vrei, mai na ...

Noutăți

Exclusiv

Vedete

Sărăcie

Video

Spion